ASO VE TSE İŞBİRLİĞİNDE “SEKTÖR BULUŞMALARI” ASO BAŞKANI ARDIÇ: STANDARTLAR ÜRETİMİN ORTAK DİLİDİR

Ankara Sanayi Odası ile Türk Standartları Enstitüsü işbirliğinde düzenlenen “TSE-Sektör Buluşmaları” etkinliğinde konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Ankara’da sanayinin gündemi artık tamamen değişimdir, uluslararası düzeydeki yenilikleri ve standartları üretecek noktaya ulaşmaktır. Çünkü standartlar üretimin ortak dilidir” dedi.

ASO VE TSE İŞBİRLİĞİNDE “SEKTÖR BULUŞMALARI” ASO BAŞKANI ARDIÇ: STANDARTLAR ÜRETİMİN ORTAK DİLİDİR
Yayınlama: 09.11.2023
2
A+
A-

Ankara Sanayi Odası ile Türk Standartları Enstitüsü işbirliğinde “TSE Sektör Buluşmaları” etkinliği düzenlendi. ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın ev sahipliğinde ASO 1. OSB’de düzenlenen etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, ASO Başkan Yardımcısı Ercan Ata, Yönetim Kurulu Üyeleri Burcu Özbozkurt, Halit Erol, ASO 1. OSB Başkanvekili Namık Kodaman, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürü Mehmet Bozdemir ile sanayiciler katıldı.

ASO VE TSE İŞBİRLİĞİNDE “SEKTÖR BULUŞMALARI” ASO BAŞKANI ARDIÇ: STANDARTLAR ÜRETİMİN ORTAK DİLİDİR

ASO Başkanı Ardıç, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Cumhuriyet’in 2. yüzyılına dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefiyle girdiğini söyledi. Bu hedefin lokomotifinin üretim ve ihracat olduğunu vurgulayan Ardıç, “Bunu sağlamak için de sanayide yeşil dönüşümü ve dijital dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor. AR-GE, inovasyon, tasarım ve markalaşmayla ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştırmamız büyük önem taşıyor” dedi.

ARDIÇ: EKONOMİK ÜRETİM, STANDARTLARA UYGUN ÜRETİMDİR

Ankara’nın yüksek teknolojili imalatta büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Başkan Ardıç, şöyle devam etti: “Ankara’da sanayinin gündemi artık tamamen değişimdir, yeniyi yakalamak, dönüşümden kaynaklanan yeni uluslararası standartları sağlamaktır. Asıl arzumuz ise uluslararası düzeydeki yenilikleri ve standartları üretecek noktaya ulaşmaktır. Çünkü standartlar üretimin ortak dilidir. Bu dile yabancı bir dil öğrenir gibi yaklaşmakla yetinmeyip, içselleştirmeliyiz ve geliştirmeliyiz. Dünya ihracatındaki payımızı hedeflediğimiz seviyelere çıkarmak için uluslararası standartlara katkı yapabilmeliyiz. Ekonomik üretim, standartlara uygun üretimdir. Standartlar; teknolojinin sorunsuz çalışmasını, piyasaların sağlıklı işlemesini, farklı şirketler tarafından üretilen bileşenlerin birlikte çalışmasını mümkün kılar. Üretim süreçlerini iyileştirir, maliyetleri düşürür, böylece verimliliği artırır ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunur.”

ARDIÇ: İKİZ DÖNÜŞÜM KURUM KİMLİĞİ HALİNE GELMELİ

Firmaların ve sanayi bölgelerinin uluslararası standartlara ulaştırılmasının önemine dikkat çeken Başkan Ardıç, “Bunun için orta vadede ikiz dönüşümün bütün üyelerimizde kurum kimliği haline gelmesini arzu ediyoruz” dedi. Ekim ayında geçiş aşaması başlayan Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’nı da Başkan Ardıç, “Avrupa Birliği’nin standartlarına ve diğer uluslararası mevzuat ve standartlara uyumlu olma konusunda biz Ankara Sanayi Odası’nda ve OSB’lerimizde firmalarımıza yönelik kapsamlı faaliyetler yürütüyoruz. Türk Standartları Enstitüsü, bu konuda ulusal yetkili kuruluşumuz ve bizim de yakın işbirliği içinde çalıştığımız çok kıymetli bir müessese. Enstitünüzün hizmetleri ve faaliyetleri dönüşüm sürecinin her aşamasında firmalarımıza ve OSB’lerimize yol gösterecek” dedi.

ASO VE TSE İŞBİRLİĞİNDE “SEKTÖR BULUŞMALARI” ASO BAŞKANI ARDIÇ: STANDARTLAR ÜRETİMİN ORTAK DİLİDİR

DÖNMEZ: TSE’NİN TÜRK SANAYİSİNE DAHA FAZLA KATKI SUNMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de konuşmasında, TSE’nin Türk sanayisine daha fazla katkı sunabilmesi için çalıştıklarını ve ilgili kurumlarla istişare içinde olduklarını ifade etti. Standardizasyonun her sektör için önemli olduğunu belirten Dönmez, tüm sektörlerin başta TSE’nin laboratuvarları olmak üzere tüm illerdeki test merkezlerini aktif kullanması gerektiğini söyledi.

Dönmez, sanayi odalarının bünyesinde de standartlar konusunda çalışan uzman ekiplerin olması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Sanayicilerimizle birlikte sadece ihracatta değil, ithalatta da uyanık olmamız lazım. İthalatta Türkiye’ye kalitesiz, standart dışı malların girmesini elimizden geldiğince teknik engellerle önlememiz gerekiyor. Türkiye Uzak Doğu ülkelerinin kalitesiz mallarının pazarı olmaması lazım. Tüketiciye yönelik ucuz, kalitesiz ürünler sanayicimizi mahvediyor. Ticaret Bakanlığında yaptığımız toplantıda da gündeme getirdik, ‘CE’ işareti olmayan, bizim standartlarımızın geçerli olduğu alanda, dışarıdan gelen ürünlerin standartlara uygunluğunu test ve analiz etme konusunda mutabakata vardık.”

ASO VE TSE İŞBİRLİĞİNDE “SEKTÖR BULUŞMALARI” ASO BAŞKANI ARDIÇ: STANDARTLAR ÜRETİMİN ORTAK DİLİDİR

TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin de TSE’nin birçok uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşunda aktif rol üstlendiğini belirtti. Değişimde söz sahibi olabilmek için standardizasyonun önemine vurgu yapan Şahin, “Sanayi ve ticarette büyük dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşümler üretimin ilk aşamasından tüketimin son noktasına kadar tüm süreçleri derinden etkiliyor ve değiştiriyor” dedi.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.