Hangzhou’da düzenlenen 19. Asya oyunlarını değerlendiren Gazeteci Tuncay Arslan, “Çin, pinpon diplomasisi kavramını literatüre kazandıran bir ülke ve gibi bu tarz organizasyonları da yumuşak bir güç gösterisi olarak kullanarak dünyaya mesaj veriyor” dedi
Hangzhou'da düzenlenen 19. Asya oyunlarını değerlendiren Gazeteci Tuncay Arslan, “Çin, pinpon diplomasisi kavramını literatüre kazandıran bir ülke ve gibi bu tarz organizasyonları da yumuşak bir güç gösterisi olarak kullanarak dünyaya mesaj veriyor” dedi
CRI Türk’te Özgür Özbakır’ın sunduğu “Akşam Raporu” programına konuk olan Tuncay Arslan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Xi Jinping ve Esad açılışta yer aldı
“Asya Oyunları, bütün Dünya’yı ilgilendiriyor. Böyle büyük organizasyonların sadece sportif değil, siyasi anlamları da oluyor. Organizasyonun açılışına Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın katılması da yankı yarattı.
45 ülkeden 12 binden fazla sporcu katılıyor
Asya’nın 45 ülkesinden gelen 12 binden fazla sporcu, 19. Asya Oyunları’na katılıyor. Organizasyon 23 Eylül’de başladı ve 8 Ekim’de bitecek. Çin’in en güzel şehirlerinden biri olan Hangzhou kenti, organizasyona ev sahipliği yapıyor. Pek çok uluslararası konferansa ve sempozyuma ev sahipliği yapmış bir kent. Şehrin ortasında bir göl var. Çinliler için manzara kavramı çok önemlidir ve o göl de, şehirle uyum içinde.
“Çin’in organizasyon yeteneğini gösteriyor”
Çin, böyle organizasyonlara alışık bir ülke. 2008 Olimpiyat Oyunları başta olmak üzere, pek çok önemli organizasyona ev sahipliği yaptı. Geçen yıl Beijing’de Kış Olimpiyatları yapıldı. Guangzhou’da bu yıl Üniversite Oyunları düzenlendi. Şimdi de Asya Oyunları düzenleniyor. Kısa süre içinde düzenlenen bu organizasyonlar, Çin’in organizasyon yeteneğini gösteriyor.
Çin, üçüncü kez ev sahipliği yapıyor
Asya Oyunları, 1951’den beri düzenleniyor ve Çin, üçüncü kez ev sahipliği yapıyor. Daha önce 1990’de Beijing’de, 2010’da da Guangzhou’da düzenlenmişti. Çin’in alışık olduğu bir etkinlik ve bu sefer de başarıyla götürüyor.
Türkiye, Asya Oyunları’na katılabilir mi?
Türkiye, Avrupa kanadında olduğu için Asya Oyunları’na katılmıyor. Ben, Asya’nın zenginliğini tatmak için organizasyona katılma taraftarıyım ama uluslararası spor yönetmeliklerine göre, Türkiye’nin Asya Oyunları’na katılması mümkün değil.
‘Sürdürülebilir enerji ve yeşil olimpiyat’ teması
‘Sürdürülebilir enerji ve yeşil olimpiyat’ teması, yine baskın. Çinliler, bu konuda hassalar. Asya Oyunları köyünün ileride tekrar kullanılması ve faydalı olması için dikkat ediliyor. Bu açıdan da birçok ülkenin uzmanları tarafından takdir ediliyor.
“Çin, madalya sıralamasında lider”
Madalya sıralamasında liderlik Çin’de. Organizasyonda 1951’den 1982’ye kadar Japonya’nın üstünlüğü vardı ama 1982’den sonra üstünlük Çin’e geçti.
Spor organizasyonları, diplomatik fırsatlar yaratabilir mi?
Çin, pinpon diplomasisi kavramını literatüre kazandıran ülke ve bu tarz organizasyonları da yumuşak bir güç gösterisi olarak kullanıyor. Reform ve dışa açılma atağı ile birlikte, spor da devlet politikası olarak ele alındı ve Çin, bu durumu diğer ülkelere mesaj vermek için kullanıyor. Bunun siyasi anlamı da oluyor. Beşar Esad’ın katılması da bunun bir göstergesi.”
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
SANAYİ HABER AJANSI
SANAYİ HABER AJANSI