Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Asya hisse senedi piyasalarında satış ağırlıklı karışık bir seyir izlenmektedir. Teknoloji şirketlerinin hisselerindeki kayıplar Asya’daki aşağı yönlü harekete öncülük ediyor.

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum
Yayınlama: 26.01.2024
3
A+
A-

Bugün ne bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında satış ağırlıklı karışık bir seyir izlenmektedir. Teknoloji şirketlerinin hisselerindeki kayıplar Asya’daki aşağı yönlü harekete öncülük ediyor. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,32, Topix Endeksi %1,23 düştü. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi yatay, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,92 geriledi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,61 azaldı. Hang Seng Teknoloji Endeksi %3,57 geriledi. ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın 4Ç23 kârının piyasa tahminlerini ıskalaması ve 2024 için yavaşlama uyarısında bulunmasının ardından teknoloji hisselerinde yaşanan satış dalgası sürüyor. Xpeng, Li Auto gibi Hong Kong’da işlem gören Çinli elektrikli araç şirketlerinin hisselerindeki günlük kayıplar %4’ün üzerinde. Tesla hisseleri dün %12’nin üzerinde düşüş kaydetti. Güney Kore’de Kospi Endeksi %0,59, Kosdaq Bileşik Endeksi %1,61 yükseldi. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,36 düştü. ABD endekslerinde pozitif kapanışın ardından vadeli kontratlar bugün satıcılı bir açılışı işaret etmektedir.

ABD PCE Enflasyon Verisi

Bugün küresel veri takviminde ABD PCE enflasyon verisi öne çıkıyor. Fed’in 30-31 Ocak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde son önemli veri, Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi çekirdek PCE, piyasaların kısa vadeli risk iştahında etkili olabilir. Cuma günü açıklanacak PCE Fiyat Endeksi’nin aralıkta aylık %0,2, yıllık %2,6 artması bekleniyor. Kasımda aylık %0,1 azalırken yıllık bazda %2,6 artmıştı. Fed’in takip ettiği çekirdek endeksin aralıkta aylık %0,2, yıllık %3,0 artması beklenmekte. Çekirdek enflasyon kasımda aylık %0,1, yıllık %3,2 arttı. Yaklaşık iki hafta önce açıklanan aralık TÜFE rakamları aylık %0,3, yıllık %3,4 artışla beklentiyi aşmıştı. Yıllık çekirdek TÜFE artışı da %3,9 ile beklenenden yüksek açıklanmıştı. PCE Fiyat Endeksi’nin yıllık artış oranı %6,8 görülen Haziran 2022’den beri düşüş eğiliminde. Çekirdek endekste de düşüş eğilimi mevcut olsa da Fed’in %2’lik resmi hedefinin hala oldukça üzerinde seyretmektedir. Zira piyasanın Fed’in önünden giden erken ve güçlü faiz indirimleri beklentileri dikkate alındığında aralık PCE verileri hisse senedi ve tahvil fiyatlamalarında oynaklığı artırabilir. Enflasyonun beklenenden düşük gelmesi halinde özellikle mart ayına ilişkin indirim beklentileri güçlenirken enflasyonun beklenenden yüksek gelmesi halinde mart toplantısında faiz indirimi beklentisi azalıp ilk indirim beklentileri ileri tarihlere kayabilir. ABD fonlama faizi vadelilerine göre geçen haftanın sonu itibarıyla %52 ihtimalle faizlerin değişmemesi, %46 ihtimalle 25bp indirimle %5,25-5,50 seviyesine çekilmesi beklenmektedir.

Piyasalarda dün ne oldu? Dün Avrupa ve ABD hisse endekslerinde sınırlı değişimler gerçekleşti. Avrupa’da DAX, FTSE 100 ve CAC 40 Endeksleri yatay alıcılı fiyatlandı. ABD tarafında Dow Jones ve S&P 500 Endeksleri hafifçe artarken Nasdaq Bileşik Endeksi bir miktar geriledi. Dolar Endeksi (DXY) 103,7 puana doğru yükselirken EUR/USD paritesi %0,51 düşüşle 1,08’e indi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 5,0bp düşüşle %4,13’e geriledi. Ons altın sınırlı değer artışıyla 2.015USD’ye çıktı. Brent petrol %2’ye yakın artışla varil başına 81,5USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30)

Avrupa Merkez Bankası (AMB) beklentilere paralel olarak mevduat faizini %4,00 seviyesinde korudu. Karar metninde bilançonun küçültülmesi konusunda AMB’nin Aralık 2023’te açıkladığı plana sadık kalacağı vurgulandı. Ayrıca toplantı sonrası açıklamada bulunan AMB Başkanı Christine Lagarde, faiz indirimi tartışmaları için erken olduğunu ve indirim zamanı için söylediklerinin arkasında durduğunu ifade etti. ABD’de 4Ç23 büyüme rakamları yayımlandı. Ülke ekonomisi 4Ç23’te yıllık bazda %3,3 büyüdü. Piyasa beklentisi ise %2’lik bir büyüme işaret etmekteydi.

BIST 100 Endeksi dün 8.095-8.212 puan aralığında işlem gördü. Endeks %0,98 artışla küresel hisse endekslerinden pozitif ayrışarak günü 8.169 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 87,28mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru 30,25 TL seviyesinde stabil kalırken EUR/TRY kuru %0,41 düşüşle 32,74 TL’ye indi. Gram altınsa sınırlı artışla 1.962 TL’ye doğru tırmandı.

TCMB PPK toplantısı

TCMB, bu yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini beklenti doğrultusunda %45’e çıkardı. Karar metninde dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı ifade edilirken bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceği belirtilerek piyasaya faiz artışlarına kapının açık bırakıldığına ilişkin mesaj verildi. Para politikası ve piyasa beklentilerinin yönü açısından şubat başında açıklanacak ocak enflasyon rakamları ve Enflasyon Raporu önem arz etmektedir.

Ayrıca, TCMB, ocak ayına ilişkin reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranlarını yayımladı. Buna göre mevsimsellikten arındırılmış (MA) reel kesim güven endeksi aylık bazda 0,5 puan azalarak 102,9 puana geriledi. Kapasite kullanım oranı (MA) ise 0,9 puan azalarak %76,4 oldu. TÜİK rakamlarına göre güven endeksi (MA) bu ay hizmet sektöründe %4 ve inşaat sektöründe %3,3 oranında artarken, perakende ticaret sektöründe %1,0 oranında azaldı.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.