Stockholm, 22 Mayıs (Hibya) – Article 19 adlı Avukat Grubu, yıllık raporunda, ifade ve bilgi edinme özgürlüğünde “krizle” karşı karşıya olan insanların sayısının 2022’deki yüzde 34’ten, 2023’te yüzde 53’e keskin bir artışla bu yüzyılın en yüksek düzeyine ulaştığını belirledi.
Article 19'un İcra Direktörü Quinn McKew, “Son 20 yılın hiçbir noktasında bu kadar çok insan fikirlerini dile getirme, özgür bir medyaya erişim ya da özgür ve açık seçimlere katılma gibi açık toplumların faydalarından mahrum bırakılmamıştı” dedi.
Raporun yazarları, Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin yönetimi altında geçen 10 yıl içinde yaşanan kötüleşmeden özellikle endişe duymuşlar ve sınıflandırmayı “kısıtlı ‘dan ’kriz ”e çevirmişlerdir.
Etiyopya da yeniden “kriz” olarak sınıflandırılırken, aralarında Burkina Faso, Senegal ve Moğolistan'ın da bulunduğu sekiz ülkede daha geçen yıl özgürlüklerde gerileme yaşandı.
“Liderler özgürlüklerimizi birer birer yok ederken, özgürlük ihlalleri her gün ve dünyanın dört bir yanında yaşanıyor. Birçoğu bunu 'kamu güvenliği', 'ahlak' veya 'ulusal güvenlik' adına sunulan ince politika değişiklikleri yoluyla yapıyor – nefes alacak yer kalmayana kadar ağı sıkılaştırıyor” dedi.
Rapor, ifade ve haber alma özgürlüğünün en kötü seviyelerde olduğu, vatandaşların kendilerini özgürce ifade edemediği ya da cezalandırılmadan muhalefetlerini dile getiremediği, medyanın sansürlendiği ve saldırıya uğradığı bir ülkeyi krizde kabul ediyor.
Gazetecilerin pasaportlarının ellerinden alınması ve ülke dışına çıkışlarının yasaklanması da dahil olmak üzere çalışma kabiliyetlerine yönelik sert baskıların yaşandığı bölgelerden biri olan Keşmir'de bir kaynak şunları söyledi “Müslüman ve gazeteci kimliğim nedeniyle herhangi bir yere gitmeden önce 10 kez düşünüyorum. Keşmirli olduğumu bile söylemiyorum . Bu tamamen yeni bir oyun.”
Article 19 dünya genelinde ifade özgürlüğünün durumundan yakınırken, Brezilya'da Jair Bolsonaro'nun iktidardan indirilmesinden bu yana yaşanan gelişmelerden umutlu olduğunu belirtti ve ülkeyi daha önce “kısıtlı” olarak nitelendirdikten sonra şimdi “açık” olarak sınıflandırdı.
Article 19 Brezilya'dan Maria Trajan şunları söyledi: “Brezilya örneği bize değişimin mümkün olduğuna dair umut veriyor. Ancak bu aynı zamanda hak ve özgürlüklerin asla hafife alınmaması gerektiğini de hatırlatıyor – hakları güvence altına alma, güçlendirme ve geliştirme çalışmaları her zaman devam etmelidir.”
Amacı küresel basın özgürlüğünü desteklemek olan Guardian Vakfı ve Guardian gazeteciliğinin bir kısmına katkıda bulunan Açık Toplum Vakıfları, Article 19'a fon sağlayan kuruluşlar ve hükümetler arasında yer almakta.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ