Mayıs ayının son haftasında ABD’deki tahvil ihalelerinde gerçekleşen talebin öngörülenin altında kalması ve buna bağlı olarak tahvil faizlerinde gözlenen yükseliş küresel risk iştahını baskıladı.
Başlarken
Mayıs ayının son haftasında ABD’deki tahvil ihalelerinde gerçekleşen talebin öngörülenin altında kalması ve buna bağlı olarak tahvil faizlerinde gözlenen yükseliş küresel risk iştahını baskıladı. ABD’de enflasyonda yeterince iyileşme sağlanamamasının para politikası üzerindeki belirsizliği artırması, tahvil ihalelerinde talebin daha düşük kalmasına ve ABD’nin daha yüksek faizle borçlanmasına yol açtı. Çarşamba ve perşembe günü tahvil faizlerindeki yükseliş nedeniyle ABD borsaları ve küresel hisse piyasalarında satış baskısının artış kaydettiği görüldü. Fed üyelerinden son dönemde faiz indirimleri konusunda acele edilmeyeceğine yönelik mesajlar ön plana çıkarken, bu durum Fed’in faiz indirimlerine yönelik belirsizlikleri ve piyasalarda dalgalı bir seyri beraberinde getiriyor. Halihazırda para piyasalarında Fed'in haziranda faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 0, temmuz ayında yüzde 13 ve eylül ayında yüzde 61 ihtimalle fiyatlanıyor. Fed üyelerinden gelen temkinli açıklamalar ve faiz indirimi konusunda aceleci olunmayacağına yönelik vurgulara bağlı olarak piyasalar bu yıl Fed’den bir faiz indirimi öngörüyor. Önümüzdeki süreçte Fed’in haziran toplantısıyla birlikte yayınlanacak projeksiyonlar piyasadaki beklentilere ışık tutacaktır.
Piyasalarda son durum
Nisan ayı başından itibaren bankacılık sektörü başta olmak üzere ana sektörler öncülüğünde yükselişlerin güç kazandığı ve zirvelerin yenilendiği BIST-100 Endeksi’nde mayıs ayının ilk yarısında da pozitif hava etkisini sürdürdü. Mayıs ayının son haftalarında ise yaşanan güçlü yükselişler ve gelinen seviyelere bağlı olarak düzeltme eğiliminin öne çıktığı görüldü. BIST-100 mayıs ayını %3,53 yükselişle 10.400,48 puandan kapattı. Dolar/TL kuru mayıs ayını %0,61 oranında sınırlı bir düşüşle 32,2068 seviyesinden tamamladı. Dolar bazlı BIST-100 Endeksi, kurdaki sınırlı geri çekilme ve endeksteki yükselişin katkısıyla mayıs ayını %4,17 oranında değer kazanımıyla 322,93 seviyesinden kapattı.
Yeni ayda piyasaları bekleyenler
Haziran ayı, küresel piyasalar açısından önemli bir ay olacak. Majör merkez bankalarının faiz kararları takip edilecek. 06 Haziran Avrupa Merkez Bankası(ECB), 12 Haziran Amerika Merkez Bankası(Fed) ve 20 Haziran İngiltere Merkez Bankası(BoE), faiz kararlarını duyuracaklar. Bu ayki toplantı için sadece ECB'den faiz indirimi beklenirken, BoE ve Fed'den bir sürpriz beklenmiyor. Haziran ayı toplantılarından çıkacak söylemler, 2024 yılı kalanı için beklentileri şekillendirecektir. Haziran ayı içerisinde, üç majör bankanın üyelerinin faizle ilgili konuşmaları yakından izlenecektir. Asya piyasalarında, 14 Haziran Cuma günü Japonya Merkez Bankasının faiz kararı görülüyor. BoJ'un mesajları, karar metnindeki ifadeler takip edilecek. Özellikle, Çin'deki veriler, Asya saatlerinde oynaklığa neden olabiliyor. Yurt içi piyasalarda, TCMB'nin faiz kararı, enflasyon verisi, ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikili görüşmeleri ve sonrasında yapacakları açıklamalar, yakından izlenecektir.
Aylık hisse önerileri
Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: AGHOL, AKGRT, ENKAI, KRDMD
Kaynak Gedik Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ