Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ahiler Kalkınma Ajansı ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yürütülen 11 projenin toplu açılışını yaptı.
Bakan Kacır, Nevşehir Toplu Açılış ve İmza Töreni’nde konuştu. Eşsiz kadim tarihiyle, dünyada benzeri görülmemiş güzellikteki peri bacalarıyla, yer altı şehirleriyle, tarihi kaleleriyle her köşesinde medeniyetlerin izlerini taşıyan doğa harikası Nevşehir’in, Orta Anadolu’nun kıymetli hazinesi olduğunu belirten Kacır, şunları söyledi:
“Cumhuriyetimizin ikinci asrında, Türkiye Yüzyılı’nda daha büyük, daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. Son 22 yılda attığımız sağlam adımlarla, gerçekleştirdiğimiz büyük kazanımlarla, özellikle bölgemizde ve dünyada yaşanan küresel krizlere teslim olmadan asırlık başarılara imza atıyoruz. Sanayi sektörlerinde üretim ve ihracat rekorları kırdık. Otomotivden kimyaya, makineden çeliğe, beyaz eşyadan savunma ve havacılığa, tekstilden mobilyaya tüm sektörlerde sanayi ürünlerimizin yıllık ihracatını 22 yılda 34 milyar dolardan 241 milyar dolara yükselttik.”
Türkiye'nin askeri insansız hava aracı üretiminde dünya lideri olduğunu açıklayan Bakan Kacır, “Avrupa’da ticari araç, güneş paneli, beyaz eşya üretiminde lideriz, demir-çelikte ilk iki ülkeden biriyiz. Yerli ve milli elektrikli otomobilimiz Togg’u ürettik, milletimizle buluşturduk. Ülkemizin sahip olduğu eşsiz potansiyeli harekete geçirerek, katma değerli ve yüksek teknolojili üretimi önceleyerek, yeşil ve dijital dönüşümü gerçekleştirerek Türk sanayisini dünyada daha güçlü, daha etkin bir konuma taşımayı sürdüreceğiz.” dedi.
Bakan Kacır, son 22 yılda; Nevşehir'ı üretimle, istihdamla buluşturan 684 yatırım için teşvik belgesi düzenlediklerini aktardı. Bakan Kacır şu ifadelere yer verdi:
“32 milyar liralık yatırımın ve 10 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. KOSGEB destek programlarımızla Nevşehir ekonomisinin lokomotifi konumundaki KOBİ’lerimize can suyu olduk. 22 yıl öncesine kadar şehrimizde parmakla sayılacak kadar az sayıda KOBİ’miz KOSGEB desteklerinden yararlanıyordu. Biz bu sayıyı 760 milyon liranın üzerinde bir destekle 8 bin 200’e çıkardık. Nevşehir’imize kazandırdığımız 2 yeni organize sanayi bölgesi, 1 teknopark, 1 Ar-Ge merkeziyle şehrimizin üretim ve teknoloji geliştirme altyapısına sınıf atlattık. TÜBİTAK destek programlarıyla 204 proje ve 319 bilim insanımıza 538 milyon lira destek sağladık, şehrimizin bilimsel araştırma kapasitesini güçlendirdik. Gastronomi turizmiyle, yerel tatları ve lezzetleriyle de ünlü Nevşehir’imizin yöresel 9 lezzetini coğrafi işaretle tescilleyerek hem üreticilerimizi hem tüketicimizi hem de kültürümüzü koruma altına aldık. Anadolu’muzun kalbinde saklı kıymetli cevherimiz olan şehrimizin sahip olduğu potansiyeli kalkınma ajanslarımız ve bölge kalkınma idarelerimiz ile harekete geçiriyoruz. Ahiler Kalkınma Ajansımız eliyle kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 195 projesine 500 milyon lira destek olduk.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ