Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul’da düzenlenen APY TEKMER Açılış Töreni’ne katıldı.
Bakan Kacır, teknolojideki hızlı gelişim ve dijital dönüşüm baş döndürücü bir şekilde devam ettiğini söyledi.
Geleneksel iş modellerini yıkan ve ekonomik büyümenin yeni itici gücü haline gelen tekno girişimciliğin, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesinde ve uygulanmasında başat rol üstlendiğini hatırlatan Kacır, Türkiye’nin kritik teknolojileri yerli ve milli olarak geliştirmesi, yüksek teknoloji alanlarında daha rekabetçi ürün ve hizmetler sunması için uygulama ve düzenlemeler ile teknoloji girişimlerini büyütmek adına çalıştıklarını kaydetti.
Teknoparklarda yapay zekadan uzay ve havacılığa, biyoteknolojiden finans teknolojilerine kadar birçok alanda sayısız başarı hikayeleri oluşturduklarının altını çizen Kacır, şunları söyledi:
''Sayıları bin 600’e ulaşan Ar-Ge ve tasarımerkezlerimizdeki firmalarımızın katma değerli üretim odaklı projelerine destek olduk. 60’tan fazla hızlandırıcı ve 80’den fazla kuluçka merkezi ile tohum aşamasındaki girişimlerin serpilmesi için uygun bir iklim oluşturduk. Girişimlerin, teknoloji dünyasında birer yıldıza dönüşmesini sağlayan “Deneyap Atölyeleri”ni tüm ülke sathına yaydık. Fonların fonu mekanizmalarıyla kamu kaynaklarının girişim ekosistemimizin büyümesinde çarpan etkisi oluşturmasını sağlıyoruz.''
Kacır, Teknoloji Geliştirme Merkezleri (TEKMER) bünyesinde girişimcilik yolculuğuna devam eden kuluçka firmalarına kapsamlı Ar-Ge teşviklerinden yararlanma imkanı sunduklarını söyleyerek, açıklamasını şöyle tamamladı:
''Yenilikçi ürün ve hizmetlerin ticarileşmesi için platform vazifesi gören 27 TEKMER’e ve TEKMER’ler bünyesindeki 350’den fazla teknoloji girişimcisine bugüne dek sağladığımız destek 263 milyon lirayı aştı. İstanbulumuzun girişimcilik ekosistemindeki yeni başarılarına katkı sunacak APY TEKMER’le de özellikle yenilikçi teknolojilerin öncüsü dijitalleşme ve yapay zeka dikeylerinde fikirlerin girişimlere dönüşmesini hızlandıracağız. Yapay Zeka Ekosistem çağrılarımızla, uluslararası iş birliklerimizle, araştırma merkezlerimiz, süper hızlı bilgisayarlarımız, her geçen güçlendirdiğimiz Ar-Ge ve inovasyon altyapımızla yapay zeka ekosistemimizi harekete geçirmeye devam edeceğiz.''
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ