Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çin’de otomotiv ve batarya üretim sektöründe faaliyet gösteren GAC AION, Chery, Zeekr, BYD, SAIC, Fararis ve Huawei firmalarının başkanları ve üst yöneticileriyle bir araya geldi.
Çinli yatırımcılara çağrıda bulunan Bakan Kacır, “Türkiye'ye çok güçlü bir ilgi var, hedefimiz önümüzdeki dönemde bu ilgiyi yatırıma dönüştürmek. Önümüzdeki dönemde küreselleşme yolculuğunda pek çok marka ve üreticinin adres ülkesi Türkiye olacak.” dedi.
Bakan Kacır, Çin ziyaretinin ardından açıklamada bulunarak, “Çin’in 8 farklı şehrinde gerçekleştirdiğimiz 100 saatlik Çin seyahatimizin sonuna geldik. Çin'de olmamızın özel bir nedeni; özellikle otomotiv sektöründe dönüşümün öncü ülkesinin Çin olması. Geçtiğimiz yıl dünyada 23 milyon elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araç satışı gerçekleşti ve bunun yüzde 60’ı, 14 milyondan fazlası Çin'de gerçekleşti. Bu, Çin'deki otomotiv firmalarının özellikle yenilikçi teknolojiler alanında dünyanın önüne geçmesine imkan tanıdı. Böylelikle çok sayıda Çin firması sadece Çin pazarına değil artık küresel pazarlara da geliştirdikleri ve ürettikleri elektrikli araçları ihraç edebilir hale geldi.” ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki dönemde pek çok ülkedeki otomobil pazarında yeni oyuncuların ortaya çıkacağını söyleyen Kacır, “Biz, özellikle elektrikli araç odaklı dönüşümü Türkiye için bir fırsata dönüştürmenin gayreti içindeyiz. Bunun için attığımız en önemli adım milli markamız Togg'u ortaya çıkarmak oldu ve tam zamanında Türkiye bu kez devrimin öncü ülkelerinden biri olabilmek adına önemli bir hamleyi gerçekleştirmiş oldu.” diye konuştu.
Yıl sonuna kadar 20 bin araç teslimi
Togg’un yıl sonuna kadar 20 bin araç teslimini gerçekleştireceğini belirten Kacır, “Milletimize verdiği sözü tutmuş olacak. Önümüzdeki dönemde Togg’un yanında yeni oyuncularla bu dönüşümü hızlandırmak istiyoruz. Elektrikli araçlara dönüşüm, Türkiye için çok yönlü faydalar getirebilir diye düşünüyoruz.” dedi.
2053 karbon nötr hedefi
Kacır, özellikle 2053 karbon nötr hedefleri açısından elektrikli araç dönüşümünü çok önemsediklerini anlatarak, “Diğer bir yönüyle de petrol ithalatçısı bir ülke olarak ve yenilenebilir enerjiye yaptığımız yatırımlar sayesinde elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payını yükseltebilmiş bir ülke olarak elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşmasının uzun vadede ekonomimiz açısından da yarar getireceğini öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.
Elektrikli araçlar denildiğinde, yeni nesil teknolojilerden ve dijital akıllı araçlardan bahsettiklerine işaret eden Kacır, “Bu anlamda milletimizin en yenilikçi teknolojilere erişmesini de değerli görüyoruz ama bunun da ötesinde Türkiye'yi yeni nesil otomobiller için bir üretim merkezi haline getirmek bizim nihai amacımız, bunu yapabilmek adına bir yandan Togg’u desteklemeye devam edeceğiz, bir yandan da yeni yatırımları ülkemize çekebilmek adına gayret göstereceğiz.” diye konuştu.
Bakan Kacır, ziyaret ettikleri firmalardan birinin de Farasis olduğunu anımsatarak, “Farasis Togg’la birlikte Gemlik'te bir batarya hücre üretim tesisi kuracak. Farasis’in Çin'de 24 gigavat/saat kapasiteyle gerçekleştirdiği batarya üretim tesisi yatırımını görme imkanına sahip olduk. Ayrıca batarya teknolojilerindeki son gelişmeleri de Farasis yetkilileriyle konuştuk.” şeklinde konuştu.
Çin’in en fazla otomobil üreten firmaları
Çin'in en fazla otomobil üreten firmalarını da ziyaret ettiklerini kaydeden Kacır, “Çin'in en fazla otomobil ihracatı yapan firmaları ya da dünyada en fazla elektrikli araç satışı yapan firmalar. Bu firmaların hepsine Türkiye'nin taşıdığı ve onlara sunabileceği avantajları aktardık. Türkiye, sahip olduğu eşsiz coğrafi konumla, Gümrük Birliği üyesi olarak ve 28 farklı ülkeyle imzalamış olduğumuz serbest ticaret anlaşmaları sayesinde toplam 1.5 milyarlık bir pazara erişim imkanı sunması açısından pek çok yatırım için eşsiz avantajlar sunuyor.” ifadelerini kullandı.
Yeni nesil teknoloji yatırımlarını teşvik ederek, desteklediklerini anlatan Kacır, “Bütün bu imkanları tüm muhataplarımızla paylaştık ve gördük ki Türkiye'ye çok güçlü bir ilgi var ve hedefimiz önümüzdeki dönemde bu ilgiyi yatırıma dönüştürmek. Bu markaların Türkiye'ye yatırım yapabilmelerini sağlayacak adımları atmak. Bu ziyaretlerimiz boyunca hep bunun gayreti içinde olduk. Tüm muhataplarımızla Türkiye'nin taşıdığı avantajları paylaştık. Onlara sunduğu imkanları paylaştık ve onların da Türkiye'yi çok yakinen takip etmekte olduklarını hem Türkiye pazarından hem de Türkiye'nin bölgesinde oynadığı üretici üs olma rolünden yakinen haberdar olduklarını gördük.” diye konuştu.
Bakan Kacır, açıklamasında şunları kaydetti:
“Önümüzdeki dönemde Türkiye'de hem mevcut üreticilerimiz yenilikçi teknolojiler odağında hızlı bir dönüşüme imza atacak hem de yeni oyuncular adım adım Türkiye'ye yatırım yapmaya devam edecek. Bu ziyaretimizde Çin Halk Cumhuriyeti Bilim ve Teknoloji Bakanı Yin Hejun, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Jin Zhuanglong, Çin’in Anhui Eyaletinin Vali Yardımcısı Sayın Fei Gaoyun, aynı zamanda GAC AION, Chery, Zeekr, BYD ve SAIC firmalarıyla görüşmeler gerçekleştirdik. Yine Farasis az önce ifade ettiğim gibi, Togg'la birlikte Türkiye'de batarya yatırımı yapmakta olan Farasis de ziyaret ettiğimiz adreslerden biriydi.”
“Türkiye’ye gelecek yatırımları hızlandıracak
Bu ziyaretlerin, önümüzdeki dönemde Türkiye'ye gelecek yatırımları hızlandıracağına işaret eden Kacır, “Yine mobilite sektöründe akıllı ulaşım çözümleri tarafında önemli projeler gerçekleştiren Huawei de ziyaret ettiğimiz bir diğer firmaydı. Onlarla da Türkiye'de halihazırda binden fazla Ar-Ge personeliyle yürüttükleri inovasyon çalışmalarını konuştuk.” ifadelerini kullandı.
Huawei’nin Türkiye'de bir Ar-Ge merkezi olduğunu kaydeden Kacır, “Bu Ar-Ge merkezi önemli çalışmalara imza atıyor ve burada Huawei'nin otomotiv çözümlerinde kullandığı pek çok ürün ve sistemin Türkiye'deki Ar-Ge merkezinde geliştirilmiş olduğunu duymak da bizim için ayrı bir gurur vesilesi oldu.” diye konuştu.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ