Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul’da Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın düzenlediği (MESS) “Bugünü Yönet, Geleceği Hayal Et” programına katıldı.
Bakan Kacır, MESS’in 65 yıllık serüveniyle; çalışma hayatı içinde güzide bir yere sahip Türkiye’nin ilk ve en büyük işveren sendikası olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 5,7’lik bir büyüme gerçekleştirdik. Bu oranla OECD ülkeleri arasında lider, G20 ülkeleri içinde ikinci sıraya yerleştik. İstihdam sayımızı 32,9 milyon kişiye, istihdam oranımızı yüzde 50’ye yükselttik. İşsizlik oranımız ise yüzde 8,4’le son 12 yılın en düşük seviyesine geriledi. İhracat tarafında büyümemizi sürdürüyoruz.”
Merkez Bankası toplam rezervlerinin 12 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre 5 milyar 348 milyon dolar artışla 153 milyar 796 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını açıklayan Bakan Kacır, “Swap hariç net rezervler de 22,2 milyar dolarla son 4,5 yılın zirvesine erişti. Yabancı mevduatların toplam mevduat içerisindeki payı hızla azalırken TL mevduatın toplam mevduat içerisindeki payı yüzde 51,2’ye ulaştı.” dedi.
Kacır, KOBİ'ler de dahil olmak üzere firmaların dijital dönüşümüne yönelik destekleri güçlendirmek amacıyla “Dijital Avrupa Programı”na katıldıklarının altını çizerek Dijital Avrupa Programı’nın en önemli mekanizmalarından, Türkiye'nin 5 konsorsiyum “Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri” (ADİM/EDIH) ağına dahil olduğunu hatırlattı.
Gerçekleşecek her yatırımda yatırımcıların yanında, yakınında olmaya, Türkiye'nin her bir köşesini üretimle buluşturmak için çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Bakan Kacır “Bunun da bir örneği olarak, yarın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle, ülkemiz sanayiinin yüksek teknoloji, sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı dönüşümünde yeni bir sayfa açacak 4 programı kamuoyuyla paylaşacağız. Mevcutta başarıyla yürüttüğümüz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımızın Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısını yarın ilan edeceğiz. Döngüsel ekonomi ve iklim teknolojileri, malzeme ve malzeme işleme teknolojileri, biyoteknoloji ve akıllı yaşam teknolojileri, yeni nesil bilgi ve iletişim teknolojileri, elektronik ve makine teknolojileri, afet teknolojileri olmak üzere 6 ana başlıkta 358 teknoloji alanında yatırımları Ar-Ge’den seri üretime uçtan uca destekleyeceğiz. Bu çağrıyla yenilikçi teknolojilerin ülkemizin kalkınma yolculuğunda sunduğu fırsatlardan en üst düzeyde istifade etmemizi sağlayacak Ar-Ge ve üretim altyapısını tesis etmeyi hedefliyoruz.” açıklamasını yaptı.
İlan edilecek Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programlarıyla kamu olarak sanayinin ikiz dönüşümünde yalnızca teşvik eden değil aynı zamanda rehberlik eden bir yaklaşım izleyeceklerini vurgulayan Kacır, şöyle devam etti:
“Program kapsamında firmalarımızdan ikiz dönüşüm için kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını adresleyen yol haritaları oluşturmalarını bekliyoruz. Yol haritası raporu uygun görülen ve destek kararı alınan projeleri gerçekleştiren tesislere yol haritasının uygulama süresince “Yeşil ve Dijital Dönüşüm Merkezleri” unvanı vereceğiz. Bu unvanı alan üretim tesislerinde ikiz dönüşüme yönelik yapılacak yatırımları; teşvik sistemimizdeki öncelikli yatırımlar uygulaması çerçevesinde destekleyeceğiz. Dördüncü olarak, ülkemizin yüksek teknoloji yatırımları için küresel cazibe merkezleri arasında yer almasını sağlayacak HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programını ve detaylarını yerli ve yabancı yatırımcılarımızın katılımıyla paylaşacağız. Ülkemizin yüksek teknoloji yatırımları için sunduğu değer önerisini güçlendirecek ve Türkiye’yi yüksek teknolojide devler ligine taşıyacak bu program kapsamında 8 alanda 30’un üzerinde öncelikli yatırım konusunda yatırımcılara bütüncül bir teşvik paketi sunacağız.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ