Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri kapsamında Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen, Türkiye’nin Girişimcileri ve İnovaTİM İnovasyon Yarışması Ödül Töreni’ne katıldı.
Bakan Kacır, inovasyon kültürüne istikamet tayin eden, inovasyon dünyasına yönelik farklı bakış açıları geliştirmesini sağlayan Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinin düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik etti.
Kacır, Türkiye’nin Girişimcileri Yarışması’yla, Anadolu'nun dört bir yanından başarılı girişimcilerini bugüne kadar ülkemizin kalkınması için döktükleri alın ve akıl terlerini ödüllendirdiklerini söyledi. Teknolojik dönüşüm rüzgarının tarihte hiç olmadığı kadar hızlı ve kuvvetli estiği bir dönemde olduklarını hatırlatan Kacır konuşmasında şunları söyledi:
“Teknoloji odaklı ürün ve hizmetler sunma kabiliyetinin, sürdürülebilir başarı ve rekabet avantajını belirlediği bu yeni dönemde iş dünyası için inovasyon, dijitalleşme ve Ar-Ge’ye yatırım yapmak artık bir tercih değil zorunluluktur. Ortaya çıkan bu tabloda Türkiye’yi yenilikçi teknolojilerin salt müşterisi ve pazar yeri olarak gören yaklaşımı asla kabullenmiyoruz. Teknoloji girişimciliğinin, Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin her alanında yazacağımız yeni başarı hikayelerinin ana aktörü olduğuna inanıyoruz. 208 üniversitemizde ve araştırma altyapılarımızda yüzbinlerce araştırmacımızın geliştirdiği bilgiyi ekonomik değere dönüştürecek olan da teknoloji girişimciliğidir.”
Son 22 yılda oluşturulan etkin ve bütüncül Ar-Ge teşvik mekanizmasının girişimcilik ekosisteminde taşınan seviyesinin, yüksek teknoloji ve katma değerli üretimde atılacak yeni hamleler için cesaret verdiğini belirten Bakan Kacır, “Teknoparklarımızın sayısını 2’den 104’e çıkardık. Teknoparklarımızı 100 bin Ar-Ge ve tasarım personelinin çalıştığı, 10 bin 800 teknoloji girişimine ev sahipliği yapan, yapay zekadan siber güvenliğe, finans teknolojilerinden yeşil teknolojilere pekçok alanda “Milli Teknoloji Hamlesi”nin vizyon projelerinin yürütüldüğü merkezlere dönüştürdük. Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizin sayısı bin 600’ü aştı. Tohum ve tohum öncesi aşamadaki girişimlerin ülkemizde en büyük destekçisi konumundaki TÜBİTAK Bigg programıyla 2 bin 379 teknoloji girişiminin kurulmasına öncülük ettik. TEKMER’lerimizle, sayıları 100’ü aşan kuluçka merkezleriyle ve hızlandırıcı programlarıyla yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşmesini hızlandırıyoruz.” şeklinde konuştu.
Bakan Kacır, toplumun tüm kesimlerinden yeteneklerin keşfedildiği, onlara girişimcilik yolculuğuna başlama fırsatı sunan Türkiye garaj modeliyle, teknoloji girişimciliğinde altın çağın yaşandığını vurgulayarak “Tohum öncesi yatırım sayısında bu yılın ilk üç çeyreğinde Avrupa’da birinciyiz. Türkiye 2019’a kadar henüz unicornu olmayan bir ülkeydi. Bugün 6’sı bakanlık desteklerimizden yararlanan milyar dolar değeri aşan 7 unicornumuz, bizim deyimimizle 7 Turcorn’umuz var. Türkiye artık teknoloji girişimciliğine başlamak ve ölçeklenmek için doğru adres konumundadır. Turcorn 100, Terminal İstanbul, Türkiye Tech Visa gibi girişimci dostu nice yeni uygulamayla bu ivmeyi kaybetmeyecek, daha da yükselteceğiz. Hedefimiz 2030 yılına bu topraklardan 100 Turcorn’un çıkması ülkemizde 100 bin teknoloji girişiminin yeşermesidir.” dedi.
Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programıyla; ekonomin yükselişini destekleyecek teknolojik ve stratejik yatırımların gerçekleştirilmesi için uzun vadeli ve uygun koşullarda finansmana erişim imkanı getirdiklerinin altını çizen Kacır, şöyle devam etti:
“Ülkemize yönelik yatırım iştahının yükseldiği bir dönemde Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımlarının merkezi haline getirecek tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı açıkladık. Yerli ve yabancı yatırımcıların programa bugüne kadar gösterdiği teveccüh; yatırımcılar için güvenli bir liman konumundaki ülkemizin önümüzdeki dönemde küresel yüksek teknolojili yatırımların odağı olacağını kanıtlıyor.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ