Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Mayıs ayı meclis toplantısında sanayicilere hitap etti. “Vizyoner Bir Bakışla Tarım ile Sanayi Arasındaki Entegrasyonu Artırarak; Tarımsal Sanayinin Ekonomimize Daha Etkili ve Verimli Katkı Yapmasını Değerlendirmek” ana gündemiyle düzenlenen toplantıda Yumaklı, sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu kaliteli ham maddenin temin edilmesinde sözleşmeli üretimin önemine değindi.
Tarım ve Sanayi Entegrasyonu
Tarım ve sanayi sektörlerinin bir bütünün parçaları gibi olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, bu iki sektörün entegrasyonunun önemine dikkat çekti. Çiftçileri üretime teşvik etmek amacıyla 1,6 trilyon lira tarımsal destek sağladıklarını belirten Yumaklı, tarım arazilerini koruma altına alma, organik tarım ve iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırma çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kırsal Kalkınma ve Gençlerin Desteklenmesi
Kırsal kalkınma yatırımlarına büyük önem verdiklerini belirten Yumaklı, bu kapsamda 93 bin projeye 95 milyar lira hibe ödemesi yapıldığını aktardı. Tarım girişimcilerinin genç ve kadınlardan oluşmasına pozitif ayrımcılık yaptıklarını ifade eden Bakan, tarımda kadın ve gençlerin üretimde kalma motivasyonunun düşük olduğunu vurguladı.
İhracat ve Ekonomik Katkı
2023 yılında 212 ülke ve bölgeye 2 bin 200 çeşit ürün ihraç ettiklerini ve 31 milyar dolarlık katkı sağladıklarını belirten Yumaklı, Türkiye’nin 69,2 milyar dolarlık tarımsal hasılayla Avrupa’da birinci, dünyada ise ilk 10 ülke arasında yer aldığını söyledi.
Yeni Normal ve Kaynakların Etkin Kullanımı
Son 10 yılda salgından savaşlara, afetlerden iklim değişikliği ve nüfus artışına kadar birçok risk faktörü ile karşı karşıya kalındığını belirten Yumaklı, bu faktörleri “yeni normal” olarak tanımladıklarını ve çalışmaları bu kapsamda değerlendirdiklerini bildirdi. Yeni normalin tüm dünyada maliyetleri artırdığını, tüketim artışlarına sebep olduğunu ve gıda milliyetçiliğini ortaya çıkardığını belirtti.
Sözleşmeli Üretimin Önemi
Sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çeken Yumaklı, sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu kaliteli ham maddenin, fiyat dalgalanmalarından korunarak temin edilmesinin yolunun sözleşmeli üretimden geçtiğini vurguladı. Çiftçilerin gelir garantili üretim yapması sayesinde tarımsal üretimde maksimum verim sağlandığını ifade etti. Bu kapsamda üretim yapan çiftçilere kullandıkları tarımsal kredilerde yüzde 15 ilave faiz indirimi sağlandığını belirtti.
Su ve Sulama Projeleri
İklim değişikliğinin en fazla etkilediği alanların başında gelen su kaynaklarının yeterliliğini ve sürdürülebilirliğini göz önünde bulundurarak, tarımsal ve endüstriyel üretimi bir bütün olarak planlaması gerektiğini vurgulayan Yumaklı, su ve sulama alanına 2,4 trilyon lira kaynak aktararak 10 binden fazla proje gerçekleştirdiklerini söyledi. Su Verimliliği Seferberliği çalışmaları kapsamında kentsel, tarımsal, endüstriyel ve bireysel su verimliliği hedefleri doğrultusunda eylemler geliştirildiğini belirtti.
Sanayicilerle işbirliği içerisinde su verimliliği tedbirlerinin uygulanmasıyla sanayide yüzde 50’ye varan oranlarda su kazanımı sağlanmasının hedeflendiğini, endüstriyel su kullanımında “suda sıfır kayıp” ilkesiyle “sıfır deşarj” ilkesinin yaygınlaştırılacağını vurgulayan Yumaklı, geri kazanılan atık suların uygun alanlarda kullanılarak su temin maliyetlerinin azaltılabileceğini ve çevresel kirliliğin önlenebileceğini belirtti. İSO tarafından hazırlanan Su Raporu’nun bu süreçte önemli bir adım olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI
Bakan Yumaklı, Sözleşmeli Üretim Desteği
SAVUNMA GAZETESİ