İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İZSU) Genel Kurulu’nda kurumun 2025 yılında kentte yürüteceği faaliyetler için belirlenen 35 buçuk milyar liralık bütçe kabul edildi.
Bütçe ile İzmir için hayati önem taşıyan Körfez’in temizliği başta olmak üzere, altyapı ve üstyapı yatırımları, tesisler, bakım-onarım ve ıslah çalışmaları gibi faaliyetlerin sürekliliği sağlanacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay şu tarifelerinde yapılan düzenlemenin ortalama yüzde 26’lık bir artış getirdiğini belirterek “1 Ocak’tan itibaren geçerli bir zamdan bahsediyoruz. Bunun üzerine eleştiri yapıyorsunuz. Hiçbir yerde zam yok mu? Merak ettiğim bir şey daha var; bizim ülkemizde enflasyon yüzde kaç? Enflasyona İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU mu neden oluyor? Ocak’tan itibaren memur maaş artışı olacak, işçi giderlerinde artış olacak. Bunu nereden bulursanız bulun su faturasına yüklemeyin diyorsunuz, peki İZSU nereden bulacak bunu? Bize bir kaynak gösterin. Mesela elektrik giderlerimizi düşürmek mümkün müdür? Düşürmek bir tarafa son yapılan düzenlemeyle İZSU gibi fazla elektrik tüketen kurumlara daha yüksek elektrik faturaları gelecek. Bunu da biliyorsunuz değil mi? O kadar aldatıcı şeyler konuşuyorsunuz ki hangisini düzelteceğiz bilemiyorum” dedi.
Başkan Tugay muhalefet grubunun yanıltıcı bilgiler verdiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
“Çiğli Arıtma’da sürekli izleme sistemi yok diyorsunuz. Yok çünkü 4. Faz inşaatı devam ettiği için durmuş durumda. Ama bakanlığın belirlediği bir firma sürekli denetliyor, kontrol ediyor. Körfez’deki yük gemilerinin yarattığı kirlilik için denetim yetkisini İzmir Büyükşehir Belediyesi istedi ama bakanlık vermedi. Körfez’in kirliliğiyle ilgili siz diyorsunuz arıtma, biz zaten gerekeni yapıyoruz. Şu an arıtmadan dolayı Körfez kirlenmiyor. Geçmişe bir şey diyemem ama şu anda olmuyor. Bundan sonrası için de çok daha iyi bir noktaya beraber getireceğiz. Arkadaşlarımız çok çalışıyor. Kararlıyız, bu konuyu çözeceğiz. Gençliğimde Körfez kirliydi ve kokuyordu. O yıllarda da vardı bu kirlilik. Büyük Kanal Projesi yapıldıktan sonra bir toparlama oldu, son zamanlarda bozulma oldu. Altyapı yapılarımızın ekonomik ömrü tamamlandı. Böyle bir sorunumuz var aslında. Sizden destek bekliyoruz.”
Altyapı yatırımlarına ayrılan payların öne çıktığı ve 35 milyar 500 milyon olarak kabul edilen bütçede, İzmir Körfezi’nde yürütülecek çalışmalar için 7 milyar 500 milyon liralık kaynak belirlendi. Böylelikle bütçesinin önemli bir bölümünün Körfez için kullanılacağı kabul edildi.
Bütçede İzmir Körfezi’ndeki su sirkülasyonunu artıracak olan dip tarama ve çamur çıkarma çalışmalarına ayrılan 420 milyon lira dikkat çekti. Bütçenin büyük kısmı yatırımlar ile işletme giderleri için yapılacak harcamalara ayrıldı. İzmir’in alt yapısını güçlendirecek olan büyük yatırımlar için dış finans bulma çalışmalarının da büyük ölçüde tamamlanarak bütçeye eklendiği ifade edildi.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ