Stockholm, 8 Mart (Hibya) – Bilim insanları alkolü parçalama yeteneğimizin, şempanze ve goril gibi akrabalarımızla paylaşılan bir özellik olduğuna dikkat çekiyorlar.
Meyvelerin az miktarda etanol içerdiği ve olgunlaştıklarında özel bir aroma yaydıkları bilinen bir gerçek olduğunun altını çizen biyolog Robert Dudley, maymunların etanol kokusunu beslenmeyle ilişkilendirdiğini söylüyor.
Robert Dudley'e göre ''Meyve ve meyveler az miktarda alkol içerir. Maya eklenmesi alkol miktarını artırır. Sarhoş maymun hipotezi olarak adlandırılan hipoteze göre, alkole olan arzumuz primat atalarımızın beslenmesine bağlıdır.''
Sarhoş maymun hipotezinin sahibi Robert Dudley, maymunların etanol kokusunu ve etanol alımını beslenmeyle ilişkilendirdiğini söylüyor.
Araştırma programında yer alan evrimsel biyolog Matthew Carrigan ''İnsanlarda ve maymunlarda sindirim enzimlerini inceledik ve şempanzeler ve gorillerle paylaştığımız bir mutasyon bulduk.'' diye konuştu.
Araştırmacıla göre alkolü parçalama yeteneği, atalarımızın karada yaşamaya başladığı geçiş dönemine denk gelmiş gibi görünüyor. Primatlar daha sonra daha yüksek konsantrasyonlarda etanol içeren olgunlaşmış meyveleri yemeye daha büyük ölçüde zorlandı. Ancak maymunlar nadiren sarhoş olurlar. Yeterince meyve yiyemezler. Ancak istisnalar da var.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ