Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, “Balıkesir Vizyon 2050: Toplumsal Kalkınma ve Mekansal Gelişme Stratejisi Belgesi” çalışmalarını başlattı.
İş dünyasından bilim insanlarına, sektör temsilcilerinden meslek odalarına kadar alanında uzman akademisyenleri ve şehir paydaşlarını bir masa etrafında toplayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Balıkesir’i 2050’ye hazırlıyor” dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı (BAPKA) öncülüğünde gerçekleşen “Balıkesir Vizyon 2050: Toplumsal Kalkınma ve Mekânsal Gelişme Stratejisi Belgesi” çalıştayı şehir paydaşlarını bir araya getirdi. Balıkesir’in mevcut durumdaki sorunlarının ve potansiyelinin değerlendirildiği çalıştayda şehrin geleceğine yönelik öngörüler ve olası mekânsal gelişme stratejileri ele alındı. 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’nde düzenlenen çalıştayda alanında uzman akademisyenler, bilim insanları, uzmanlar, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kamu kurumu temsilcileri, meslek odaları, sanayi ve ticaret odası temsilcileri Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı’nda bir araya geldi.
Üç oturumda gerçekleşen programda son oturumda her masanın özeti katılımcılar tarafından sunuldu.
Arama Çalıştayı formatında düzenlenen toplantıda Balıkesir’in yanı sıra diğer illerden de 300’ün üzerinde bilim insanı yer aldı. Paydaş toplantılarıyla devam edecek olan çalıştayda belirli temalar üzerinden Balıkesir’in ihtiyaçları ve gelecek stratejileri masaya yatırıldı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı (BAPKA) öncülüğünde gerçekleşen çalıştayda 11 tema üzerinde fikir paylaşımları yapıldı. Şehrin öncelikli meseleleri, hedefleri ve gelecekte karşılaşması muhtemel sorunları irdeleyen katılımcılar; “Kırsal Alan Planlaması ve Tarımsal Yapı”, “Kentsel Planlama, Afet ve Risk Yönetimi, Dayanıklı Planlama, Konut ve Kentsel Dönüşüm”, “Ekonomik Yapı (Turizm, Sanayi, Ticaret, Hizmetler)” ve “İşgücü Yapısı ve Çalışma Yaşamı” temalarını incelediler.
“Ulaşım Planlama”, “Kentsel Teknik Altyapı”,”Sosyal Politikalar ve Sosyal Hizmetler”, “Demografik Yapı ve Toplumsal Yaşam” temalarıyla halkın ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini tespit eden katılımcılar şehir vizyonunu belirlemek için ortak çalışma yürüttü. Ayrıca çalıştayda “İklim Krizi, Ekoloji ve Yeşil Sistemler”, “Kültürel Miras ve Kent Kimliği” ve “Kamusal Mekânlar ve Kıyı Alanları” temalarında görüşmeler de yapıldı. Balıkesir’in 2050 vizyonunu belirlemek için ortak katılımla gerçekleşen toplantıların çok değerli olduğunu belirten Akın, şehrin geleceğinin konuşulduğu bu toplantıların farklı konularda ve formatlarda süreceğini aktardı. “Kentimizin geleceğini biz hep birlikte planlayacağız” diyen Akın, şehirlerin büyümesinde ve gelişmesinde planlamanın önemine dikkat çekti.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ