Stockholm, 11 Temmuz (Hibya) – BP, dünyanın petrol talebinin önümüzdeki yıl zirve yapacağını ve rüzgar ve güneş enerjisindeki artışla birlikte 2020’lerin ortalarında küresel karbon emisyonlarındaki yükselişin sona ereceğini öngördü.
Enerji şirketinin etkili görünüm raporu, her iki tahminde de petrol kullanımının günde yaklaşık 2 milyon varil artarak 2025 yılında yaklaşık 102 milyon varille zirveye ulaşacağını ortaya koydu.
İlk tahmin senaryosu dünyanın mevcut enerji geçiş yörüngesini, diğeri ise 2050 yılına kadar küresel net sıfır hedeflerine ulaşma yolunu göstermektedir.
BP her iki senaryoda da teknoloji maliyetlerinin düşmeye devam etmesiyle birlikte rüzgar ve güneş enerjisinin hızla yaygınlaşması sonucunda karbon emisyonlarının on yılın ortasında zirveye ulaşacağını öngörmektedir.
Ancak rapor, son yıllarda BP de dahil olmak üzere enerji şirketleri için kilit büyüme alanı olarak ortaya çıkan gaza yönelik gelecekteki talep için oldukça farklı yollar ortaya koyuyor.
Raporun net sıfır senaryosuna göre, gaz kullanımı 2022 seviyelerine kıyasla 2050 yılına kadar yarıya inmeden önce bu on yılın ortalarında zirve yapacaktır. Ancak mevcut gidişat, gaz talebinin tahminler boyunca artmaya devam edeceğini ve 2050 yılına kadar yaklaşık beşte bir oranında artacağını gösteriyor.
Senaryolarda, gemilerle taşınmak üzere soğutulan sıvılaştırılmış doğal gaza olan talep, 2022 seviyelerinin sırasıyla yüzde 40 ve yüzde 30 üzerine çıkmakta.
Rapor ayrıca BP'nin önceki tahminlerine kıyasla 2030'larda petrol tüketiminin beklenenden daha yüksek olacağını ve bunun da dünyanın iklim hedefleri için ciddi bir tehdit oluşturacağını öne sürüyor.
Petrol şirketi, halihazırda yürürlükte olan iklim politikalarını içeren mevcut küresel yörüngeye ilişkin tahminlerinin, dünyanın küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 2C üzerine çıkmasını engelleyen karbon bütçelerini aşacağını gösterdiğini söyledi.
Mevcut yörünge altında petrol talebinin 2035 yılında günde 97,8 milyon varile düşmesi bekleniyor ki bu da geçen yılki BP tahminlerinden yüzde 5 daha yüksek. Net sıfır modeli, talebin 2035 yılında 80,2 milyon varilde kalacağını ve geçen yılki görünüme göre yüzde10 artacağını öngörüyor.
BP, petrolün “önümüzdeki 10-15 yıl boyunca küresel enerji sisteminde önemli bir rol oynamaya” devam edeceğini söyledi.
Şirket, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin küresel enerji piyasasında fiyat artışını tetiklemesinin ardından petrol ve gaz üretimini 2030 yılına kadar 2019 seviyelerine kıyasla yüzde 40 azaltma taahhüdünü yüzde 25'e indirerek çevreci kampanyacıların tepkisini çekmişti.
Görünümün bulguları, kısmen gelişmekte olan ekonomilerde artan enerji talebi nedeniyle, fosil yakıtlardan temiz enerjiye doğru küresel değişimin yavaşlayabileceği yönündeki korkuları körükleyebilir.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ