Çin Başbakanı Li, 8. Çin-Afrika İş İnsanları Konferansı’nda konuştu

Çin Başbakanı Li Qiang, bugün başkent Beijing’de yer alan Ulusal Konferans Merkezi’nde düzenlenen 8. Çin-Afrika İş İnsanları Konferansı’nda konuşma yaptı.

Çin Başbakanı Li, 8. Çin-Afrika İş İnsanları Konferansı’nda konuştu
Yayınlama: 06.09.2024
2
A+
A-

Çin Başbakanı Li Qiang, bugün başkent Beijing’de yer alan Ulusal Konferans Merkezi’nde düzenlenen 8. Çin-Afrika İş İnsanları Konferansı’nda konuşma yaptı.

Çin ve Afrika’nın sağlam bir dostluğa sahip olduğuna dikkat çeken Li Qiang, Çin’in Afrika ülkeleriyle karşılıklı öğrenmeyi güçlendirmeye, birbiriyle yardımlaşmayı arttırmaya, omuz omuza ilerlemeye hazır olduğunu kaydetti.

Çin piyasasının Afrika piyasasıyla kenetlenmesinin güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Li Qiang, Çin’in en az gelişmiş ülkelere yönelik tek taraflı açılımı ve Afrika’dan tarım ürünlerinin Çin'e ihraç edilmesine yönelik “yeşil kanalı” genişleteceğini, Afrika’yla karşılıklı açılmayı sürdürerek, ekonomik ortaklık ilişkileri çerçeve anlaşmasının imzalanmasına koşul yaratacağını, ticaret ve yatırımın kolaylaştırılmasını ilerleteceğini kaydetti.

İki tarafın endüstrilerinin kenetlenmesinin derinleştirilmesi önerisinde bulunan Li Qiang, Afrika’yla endüstri zincirine dair işbirliğini derinleştirmeye, küresel endüstri ve tedarik zincirlerinin istikrarını ortaklaşa korumaya hazır olduklarını vurguladı.

İnovasyon güdümlü kalkınmanın pekiştirilmesi çağrısı yapan Li Qiang, Afrika’yla dijital ekonomi, yapay zeka ve yeni enerji alanlarındaki işbirliğini güçlendirmenin yanı sıra, yeni ekonomik büyüme noktalarını beraber keşfeteceklerinin altını çizdi.

Sosyal üretimin organizatörleri, sosyal zenginliğin yaratıcıları ve sosyal ilerlemenin destekleyicileri olan iş insanlarının, piyasadaki değişimlerin belirsizliğini kesinliğe dönüştürmeye yatkın olduğuna dikkat çeken Li, iş insanlarının bu özelliklerinin karmaşıklık ve belirsizliklerle dolu günümüz dünyasında son derece değerli olduğunu söyledi.

Li, “Çin ve Afrika’dan iş insanlarının bilgelik ve sorumluluklarını göstererek, Çin, Afrika ve hatta dünyanın gelişimini hızlandırmada daha büyük rol oynamasını temenni ediyorum. İş insanlarından ayrıca kalkınma ve halkın yaşamına ilişkin alanlara yönelik yatırımları artırarak, iş birliği sonuçlarından her iki taraftan daha fazla halkın faydalanmasını sağlamak için çalışmasını bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Konferansın açılışına, Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Çin’de bulunan Afrika ülkelerinden liderler, yerli ve Afrikalı iş dünyası temsilcileri ile uluslararası örgüt ve kuruluşlardan temsilciler dahil yaklaşık bin kişi katıldı.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.