Çin, Gobi Çölü’nde toryum reaktörü inşa ediyor

Çin, Gobi Çölü’nde, nükleer santrallere seçenek oluşturmasını amaçladığı ikinci bir toryum sıvılaştırılmış tuz reaktörü inşa edecek.

Çin, Gobi Çölü’nde toryum reaktörü inşa ediyor
Yayınlama: 29.07.2024
3
A+
A-

Çin, Gobi Çölü’nde, nükleer santrallere seçenek oluşturmasını amaçladığı ikinci bir toryum sıvılaştırılmış tuz reaktörü inşa edecek. South China Morning Post, bunun gerekçesinin, Çin’in uranyum kıtlığından kaygı duyması olduğunu bildiriyor. Uranyumun az olmasına karşılık bol miktarda toryum var. Çin’in toryum yataklarında ülkenin gelecek 20 bin yıllık enerji gereksinimini karşılayacak miktarda toryum bulunuyor. 

Şu anda Gobi Çölü’nde Haziran 2023’ten bu yana işlemekte olan bir toryum reaktörü var; ancak bu reaktör sadece 2 megavat termal enerji üretiyor; elektrik üretemiyor. Söz konusu deneysel reaktör 2023 yılı Ekim ayından beri bir nükleer reaksiyon yaratıyor ama esas olarak ana proje için temel bilgi üreterek aşırı sıcaklıklara, radyasyona ve kimyasal korozyona dayanıklı özel alaşımlar geliştirilmesini sağlamış bulunuyor.

Planlandığına göre Gobi Çölü’ndeki enerji santrali projesi, 2029 yılında faaliyete geçirilecek ve ilk aşamada en çok 60 megavat termal enerji üretecek. Bu enerjinin bir bölümü, elektrik enerjisi üretmek üzere 10 megavatlık bir motoru çalıştıracak, geri kalanı su moleküllerini ayrıştırarak hidrojen üretmek amacıyla kullanılacak. Toryum reaktörleri, soğutma sürecinde su kullanmadıkları için uranyumla çalışanlardan daha güvenli. Bilinen sıradan nükleer santralin pompası arızaya uğrarsa patlama meydana gelebiliyor. Oysa toryum reaktöründeki erimiş tuz bir konteynere dökülüyor ve çevre için düşük risk oluşturuyor.

Proje, 2029’dan itibaren araştırma için kullanılacak. Aynı bölgede rüzgar türbinleri, güneş enerjisi tesisi, termik santral ve kimyasal üretim tesisi ve ayrıca erimiş tuz kaynaklı enerji depolama tesisi de bulunacak. Bu farklı türde enerjiler daha sonra akıllı bir şebekeye bağlanacak. 

Öte yandan toryum reaktörünün kaplayacağı alan, bir  futbol sahasının yüzölçümünden daha küçük olacak. 2030 yılından itibaren inşa edeceği toryum reaktörlerini ticari amaçlarla işletmeyi planlayan Çin, bunların 100 megavat ve daha fazlasını da üretmesini hedefliyor.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.