Çin hükümetinin raporu dünyaya umut verdi

Çin Ulusal Halk Meclisi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın yıllık toplantılarının uluslararası basında Çin ekonomisine yönelik karalama ve yıpratma kampanyasının yoğunlaştığı bir dönemde düzenlendiği belirtildi.

Çin hükümetinin raporu dünyaya umut verdi
Yayınlama: 06.03.2024
2
A+
A-

Çin Ulusal Halk Meclisi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın yıllık toplantılarının uluslararası basında Çin ekonomisine yönelik karalama ve yıpratma kampanyalarının yoğunlaştığı bir dönemde düzenlendiğini belirten Erdoğdu, “Çin Başbakanı Li Qiang 5 Mart günü 14. Çin Ulusal Halk Meclisi 2. Toplantısı’na hükümetin çalışma raporunu sundu. Rapor zor bir dönemden geçen dünyaya Çin’deki somut durumu verilerle aktarırken, Çin halkının geleceğe yönelik güvenini orta koydu ve istikrar arayan dünya ülkelerine de umut verdi.” dedi.

Çin yönetiminin geçen yıl son derece karmaşık bir uluslararası ortam ve zorlu reform, kalkınma ve istikrar görevleriyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Erdoğdu, Xi Jinping'in çekirdeği olduğu liderliğin ülke genelinde tüm etnik grupları dış baskıya dayanmaya, iç zorlukların üstesinden gelmeye ve istikrarlı bir geçiş sağlama için yoğun çaba gösterdiğini vurguladı.

Çalışma raporuna göre yıl boyunca ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel amaç ve görevleri başarıyla tamamlandığı, yüksek kaliteli kalkınmanın istikrarlı bir şekilde desteklendiği, genel sosyal durumun istikrarlı kaldığı ve modern bir sosyalist ülkenin çok yönlü bir şekilde inşa edilmesinde sağlam bir adım atıldığı belirtildi.

2023’teki başarılara değinen Erdoğdu, şunları açıkladı:

“Çin ekonomisi geçen yıl yüzde 5,2 büyüdü. Bu oran dünya ekonomileri arasında ön sıralardaydı. Tahıl üretimi 695 milyon tonu geçti ve şehirlerde 12 milyon 440 bin kişiye yeni istihdam sağlandı. Çin’in yeni enerji araçlarının üretimi ve satışı dünyanın yüzde 60'ından fazlasını oluşturuyor. “Yeni üçlü” diye nitelenen ellektrikli araçların, lityum pillerin ve fotovoltaik ürünlerin ihracatı yaklaşı yüzde 30 arttı. Bu başarıların bu yıl da tekrarlanması bekleniyor. GSYİH’nın yüzde 5 düzeyinde büyümesi, bu yılda 12 milyondan fazla yeni iş sağlanması hedefleniyor. Gençlerin istihdamını teşvik edecek politikalar ve önlemler güçlendirilecek. 2023’te modern endüstriyel sistemin inşasında önemli ilerlemeler kaydedildi. Geleneksel endüstriler dönüşümlerini ve modernleşmelerini hızlandırdı, stratejik endüstriler gelişti ve bir dizi büyük endüstriyel inovasyon başarısı uluslararası ileri seviyeye ulaştı. Yerli büyük ölçekli uçak C919 ticari faaliyete geçti ve yerli büyük ölçekli yolcu gemisi başarıyla inşa edildi. Bu dönemde Kuşak ve Yol’un uluslararası etkisi ve çekiciliği daha belirgin hale geldi.”

İnsanların geçim kaynaklarının güvenliğinin güçlendirildiğinin altını çizen Erdoğdu, “Vatandaşların kişi başına harcanabilir geliri yüzde 6,1 arttı ve kentler ile kırsal sakinler arasındaki gelir farkı daralmaya devam etti. Yoksullukla mücadelenin başarıları pekiştirildi ve genişletildi. Zorunlu eğitim, yaşlılık bakımı ve temel tıbbi bakım için mali sübvansiyonları artarken yardım ve koruma kapsamını genişletildi.” ifadelerine yer verdi.

Bu arada da ekolojik çevrenin kalitesini sürekli geliştirildiğini, kirliliğin önlenmesi ve kontrolü için zorlu mücadeleni yürütüldüğünü ifade eden Erdoğdu, su kalitesini genel olarak iyileşmeye devam ettiğini söyledi.

Bilimsel ve teknolojik yenilikler açısından yeni atılımlar gerçekleştirildiğini ve bunların sürdürüleceğinin de söylenebileceğini belirten Erdoğdu, “Dijital ekonomi gelişimini hızlandırdı ve 5G kullanımı sürekli artıyor. Yapay zeka alanında yeni başarılar bekleniyor.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Li Qiang raporda başarıları sıralarken, karşılaşılan zorluklara da dikkati çektiğini dile getiren Erdoğdu, Li'nin başarılarla, sorunları gerçekçi bir şekilde sıraladığını söyledi.

Erdoğdu, rapora göre, dünyanın ekonomik büyüme ivmesinin yetersiz olduğunu, bölgesel sorunların sürdüğünü ve sorunların karmaşıklığı, ciddiyeti ve belirsizliğinin arttığını yine rapora göre, Çin'in iyiye doğru ekonomik toparlanmaya devam etmesinin temelinin hala çok sağlam değil, etkin talep yetersiz, bazı endüstrilerin kapasitesi fazla, sosyal beklentiler zayıf ve hala birçok risk ve gizli tehlike olduğunu belirtti.

Toplam istihdamın baskısı ve yapısal çelişkiler bir arada olduğunu ve kamu hizmetlerinde hala birçok eksikliklerin olduğunu belirten Erdoğdu, Başbakan Li'nin, “Sorunlarla ve zorluklarla yüz yüze gelmeli, iyi bir iş yapmak için elimizden gelenin en iyisini yapmalı ve asla insanların beklentilerini ve güvenini boşa çıkarmamalıyız” diye konuştuğunu belirtti.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.