Stockholm, 29 Nisan (Hibya) – Turistlerin iki ana dijital ödeme uygulaması olan Alipay ve WeChat pay’e erişmekte zorlanması üzerine Pekin, nakit ödemeleri kolaylaştırmak için önlemler aldı.
Turistlerin iki ana dijital ödeme uygulaması olan Alipay ve WeChat pay'e erişmekte zorlanması üzerine Pekin, nakit ödemeleri kolaylaştırmak için önlemler aldı.
Uygulamalar oldukça sorunsuz ve işlemleri kolaylaştırmak için taranabilir QR kodları, büyük perakende satış mağazaları ve yiyecek arabalarından şehir sokaklarında para dilenen insanlara kadar Çin genelinde her yerde bulunuyor.
Cheung Kong Graduate School of Business'ta pazarlama profesörü olan Prof Sun Baohong, yüz tanıma, parmak izi tarama ve ses tanıma özellikleriyle “diğer ülkelerde bulunan temel mobil ödemelerin ötesine geçtiklerini” söylüyor.
Bir yıldan kısa bir süre önce devlet medyası Çin'in nakitsiz işlemlerde dünyanın en iyi ülkesi olma yolundaki ilerleyişinden övgüyle söz ediyordu. Xinhua, nakit paranın dolaşımdaki toplam paranın sadece %3,7'sine düştüğünü bildirdi. Ancak son aylarda Çin hükümeti, ziyaretçiler ve yaşlılar için ödeme sistemlerini “kolaylaştırma” konusunda çok sayıda duyuru yaparak geri adım atmış gibi görünüyor.
Aralık ayında Çin Devlet Halk Bankası (PBOC) ve Devlet Döviz İdaresi, yabancı kart kabul eden işletme ve ATM'lerin sayısının arttırılması da dahil olmak üzere ziyaretçilere yönelik finansal düzenlemelerin iyileştirilmesi amacıyla bir çalışma grubu kurdu ve kılavuz ilkeler yayınladı.
Üç ay sonra PBOC ve Pekin belediye yönetimi, yabancı e-cüzdanların kabulünü genişletmek ve belirli bir eşiğin altındaki ödeme uygulamalarını kullanan yabancılardan kimlik istememek de dahil olmak üzere başka yönergeler yayınladı.
Nisan ayında Şanghay'da yabancı kredi kartlarını kabul edebilen 50 yeni taksi faaliyete geçti . Devlet medyası Kasım ayına kadar 2,000 taksi beklendiğini söyledi. Şoförler ayrıca para üstü vermek için nakit para taşımaya yönlendirildi.
Ardından geçen hafta PBOC, çeşitli bakanlıklarla birlikte, yerel ticaret yetkililerinin önemli iş ve turizm bölgelerindeki perakendecilerin ve konaklama mekanlarının yabancı ödemeleri almak için tam donanımlı olmasını ve marketler, kahvaltı dükkanları ve eczaneler de dahil olmak üzere insanların günlük yaşamlarıyla bağlantılı perakendecilerin nakit para alabilmesini sağlamalarını gerektiren ortak bir bildiri yayınladı.
Hsu, “Durum bir ölçüde iyileşti, ancak bu [son] yönerge, hem yaşlı Çinlilerin hem de yabancıların ekonomik işlemlere katılabilmesini sağlamak için Çin'in kapsayıcı finans politikasını daha da ileri götürüyor” diyor.
Prof Sun, yeni direktiflerin Çin'in ödeme sistemindeki mevcut boşlukların tanınması ve “daha kapsayıcı bir finansal ortamın teşvik edilmesine yönelik önemli bir adım” olduğunu söylüyor.
Ancak bunun Çin'in “tamamen dijital bir işlem ortamına” doğru gidişatının tersine çevrilmesi anlamına gelmediğini belirten Sun, sosyal medya ve e-ticaret platformlarını ödeme sistemleriyle entegre etme eğilimlerine ve ulusal bir dijital para birimi planlarına dikkat çekiyor.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ