Çok sayıda Çinli şirket, uçan araba geliştirme yolunda birbiriyle yarışıyor. Çalışmalarını sürdüren şirketler, şu anda iki kişilik sürücüsüz drone’ları test ediyor. Yakın geleceğin yolcularının kent içi hava ulaşımı belki de değişik türlerde ve farklı boyutlardaki Çin yapımı drone’larla gerçekleşecek.
Çok sayıda Çinli şirket, uçan araba geliştirme yolunda birbiriyle yarışıyor. Çalışmalarını sürdüren şirketler, şu anda iki kişilik sürücüsüz drone’ları test ediyor. Yakın geleceğin yolcularının kent içi hava ulaşımı belki de değişik türlerde ve farklı boyutlardaki Çin yapımı drone’larla gerçekleşecek. Çin sivil havacılık yetkililerinin yeşil ışık yaktığı bir drone, dünyanın ilk ticari yolcu ulaşım aracı olmaya aday. Bu drone-taksi şimdiden 40 bin saatlik uçuş deneyimine sahip ve her türlü hava koşullarında teste tabi tutuldu. Elektrikle çalışan ve sürücüsüz olan drone iki kişilik yolcu kapasitesine sahip. Güzergah önceden programlanmakla birlikte, gerekirse bir pilot da kumandaya geçebiliyor.
Drone-taksinin özerk uçuş süresi 25 dakika; azami hızı ise saatte 130 kilometre. Yapımcı Ehang Grubu Başkan Yardımcısı Tian Xing He, geleceğin uçan taksisi ile yapılacak bir yolculuğun, kuşkusuz ki, geleneksel bir taksi ile yapılacak yolculuktan daha maliyetli olacağını belirtiyor. Gelişen bu rekabet ortamında firmalar “uçan otomobil” ismiyle tanımlanan 680 kilogramlık bir drone’u test ediyor. 2025 yılında üretime geçeceği öngörülen bu projeye göre araç, uygun görüleceği şekilde istenirse uçabilecek istenirse de karayolunda sürülebilecek özelliklere sahip.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ