Pekin, 2 Haziran (Hibya) – Chang’e 6 uzay aracı, numune toplayacağı Ay’ın ulaşılması zor uzak tarafına başarıyla indi.
Mayıs ayı başında başlayan ve 53 gün sürmesi beklenen görev, adını bir Çin ay tanrıçasından alan Chang'e programının altıncısı. Mekanik bir kol ve bir matkapla donatılan Chang'e 6, Ay yüzeyinden ve yüzey altından yaklaşık iki kilogram örnek toplayacak ve daha sonra analiz için Dünya'ya geri gönderilecek.
Bu yıl birçok ülke Ay araştırmalarına yatırım yaptı. Çin artık uzay araştırmalarında liderliğini sürdüren ABD ile yarışıyor. Japonya ve Hindistan'ın yanı sıra bir dizi özel şirket de son yıllarda uzay sondaları fırlattı.
Çin'in hedefi 2030 yılına kadar Ay'a insan göndermek. ABD de 50 yıl sonra ilk kez Ay'a uzay yolcuları göndermeyi planlıyor.
ABD, Çin'in uzay programının askeri hedefleri gizlemek için kullanıldığı ve Dünya'nın ötesinde hakimiyet kurma girişimi olduğu konusunda uyardı.
Ay'ın uzak tarafına yapılan görevler, Dünya'ya dönük olmadığı ve iletişimi sürdürmeyi daha zor hale getirdiği için ön tarafına göre daha karmaşık. Sonda'dan alınacak örneklerin Ay'ın uzak yüzü ile ön yüzü arasındaki farklar hakkında bilgi vermesi umuluyor.
ABD'nin 1968-1972 yılları arasındaki Apollo programından bu yana Ay'a hiç insan gitmedi.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ