23. Çin Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı, Ximen kentinde devam ediyor. Fuar sırasında 2023 Dünya Yatırım Raporu ve 2023 Çin’deki Yabancı Sermaye İstatistik raporu yayınlandı.
23. Çin Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı, Ximen kentinde devam ediyor. Fuar sırasında 2023 Dünya Yatırım Raporu ve 2023 Çin’deki Yabancı Sermaye İstatistik raporu yayınlandı. Yayınlanan bilgilere göre, 2022 yılında Çin’e yapılan yabancı yatırım istikrarlı bir şekilde büyüdü. AB ve ASEAN’ın yatırımı yüzde 95,3 ve 9,5 oranlarında arttı. Fuarda ayrıca açıklanan Çin Firmalarının Yurtdışındaki Gelişimi Raporu’nda Çin’in yurt dışına yaptığı yatırımda da sağlam artışın sürdüğü belirtildi. Bununla beraber BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı tarafından yayınlanan rapora göre 2022 yılında küresel doğrudan yabancı yatırımlar yüzde 12 düştü.
2023 Çin’de Yabancı Sermaye İstatistik Raporu’na göre, 2022 yılında Çin’de gerçekleşen yabancı yatırım kapasitesi yeni bir rekor kırdı. Yıl boyunca fiilen kullanılan yabancı sermaye yüzde 4,5 artarak 189 milyar 130 milyon dolara ulaştı. Bu arada ileri teknolojiye dayalı sektör, yatırımın büyümesine katkı yapan önemli bir sektör oldu. AB ve ASEAN’ın Çin’e yaptığı yatırım yüzde 95,3 ve 9,5 oranlarında arttı.
Artış 2023 yılında da sürüyor
Bu yılın ocak ile temmuz ayları arasında Çin’de kurulan yabancı sermayeli firmaların sayısı hızla arttı. Çin Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, bu yılın ilk yedi ayında ülke genelinde 28 bin 406 yabancı sermayeli işletme kuruldu. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 arttı. Çin Devlet Konseyi geçen ay yabancı sermayeleri kullanma kalitesini yükseltmek ve yabancı firmalara eşit muamele ilkesiyle davranılmasını garanti altına almak konularında 24 teşvik tedbiri ortaya koydu. Çin hükümeti, yabancı firmalara daha iyi bir ticari ortamı sunuyor.
Raporu değerlendiren Çin Makro Ekonomi Araştırma Enstitüsü Başkan Yardımcısı Wu Sa, “Öncelikle dünya ülkelerinin Çin’de yatırım fırsatlarına daha da önem vermeye başladıklarının göstergesi olarak yorumlamak gerekiyor. Çin devasa büyük bir piyasa ve süper alım gücüne sahip, bu nedenle de dünya ülkelerine büyük bir pazar imkânı sunuyor” dedi.
Bu yılın başı itibarıyla yüzden fazla sınır ötesi firmanın yetkilileri, Çin’i ziyaret ederek yatırım ve iş birliği arayışında bulundu. Ocak ile temmuz arasında ileri teknolojiye dayalı imalat sektöründe fiilen kullanılan yabancı sermaye yüzde 25,3 büyüdü. Çin’deki yabancı yatırım büyürken küresel doğrudan yabancı yatırımlarda düşüş görüldü. Temmuz ayında BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı tarafından yayınlanan rapora göre, 2022 yılında Rusya-Ukrayna çatışması, gıda ve enerji fiyatları, kamu borç baskısı nedenleriyle küresel doğrudan yabancı yatırımlar, yüzde 12 düşerek 1,3 trilyon dolara geriledi. Gelişmiş ülkelere yapılan direkt yatırım yüzde 37 azaldı.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
SANAYİ HABER AJANSI
SANAYİ HABER AJANSI