Çin’den ABD’ye Taiwan’a silah satma kararını geri çekme çağrısı

Çin, ABD’yi Çin’in Taiwan bölgesine silah satma kararından vazgeçerek, Taiwan’ı silahlandırmayı durdurmaya çağırdı.

Çin’den ABD’ye Taiwan’a silah satma kararını geri çekme çağrısı
Yayınlama: 20.06.2024
4
A+
A-

Çin, ABD’yi Çin’in Taiwan bölgesine silah satma kararından vazgeçerek, Taiwan’ı silahlandırmayı durdurmaya çağırdı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, bugün düzenlenen basın toplantısında, ABD’nin Taiwan’a silah ve donanım satışını onaylamasını değerlendirdi.

Sözcü Lin, ABD’nin Çin’in ciddi girişimlerini ve itirazlarını dikkate almayarak, Çin’in Taiwan bölgesine yeniden silah satmasının Tek Çin ilkesi ile Çin ile ABD arasındaki 3 ortak bildiriye ciddi şekilde aykırı olduğunu vurguladı.

ABD’nin girişiminin Çin’in egemenliğini ve güvenlik alanındaki çıkarlarını ihlal ettiğine dikkat çeken sözcü, “ABD’nin Taiwan bölgesine silah satması Çin-ABD ilişkilerini ciddi şekilde zedeliyor, Taiwan Boğazı’ndaki barış ve istikrara zarar veriyor, Taiwan’ın bağımsızlığı yanlısı bölücü güçlere yanlış mesajlar veriyor. Bu girişimi en sert dille kınıyor ve buna kararlılıkla karşı çıkıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Taiwan konusunun Çin’in temel çıkarlarının çekirdeğinde bulunduğuna işaret eden sözcü, bunun Çin-ABD ilişkilerinde aşılmasına müsaade edilmeyecek bir kırmızı çizgi olduğunun altını çizdi.

ABD’yi Taiwan bölgesine silah satışı yönündeki kararını geri çekmeye çağıran sözcü, Çin’in egemenliğini, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için kararlı tedbirler alacağını vurguladı.

ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma Güvenlik ve İşbirliği Ajansı’ndan (DSCA) yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Taiwan’a toplam tutarı yaklaşık 360 milyon dolar olan silah ve donanım satışına onay verdiği belirtildi.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.