Çin’den COP28’de temiz enerji gelişiminin hızlandırılması çağrısı

Çin Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang, dünyaya iklim değişikliğine karşı küresel mücadelede yenilenebilir enerjinin oranını aktif olarak artırma ve yeşil dönüşümü hızlandırma çağrısında bulundu.

Çin’den COP28’de temiz enerji gelişiminin hızlandırılması çağrısı
Yayınlama: 02.12.2023
4
A+
A-

Çin Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang, dünyaya iklim değişikliğine karşı küresel mücadelede yenilenebilir enerjinin oranını aktif olarak artırma ve yeşil dönüşümü hızlandırma çağrısında bulundu.

Aynı zamanda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Özel Temsilcisi olan Ding, bu açıklamaları cuma günü Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde devam eden 2023 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı – COP28’de Dünya İklim Eylemi Zirvesi’nde yaptı.

Dünyanın dört bir yanından gelen 70 binden fazla delege, 30 Kasım – 12 Aralık tarihleri ​​arasında yapılması planlanan yıllık iklim toplantısı için Dubai’de bir araya geldi. Burada dünya, ilk kez küresel ısınmayı engellemekten ne kadar uzak olunduğunu değerlendiriyor.

Kasım ayı sonlarında yayınlanan bir BM raporu, ülkelerin mevcut taahhütlerinin, bu yüzyılın sonuna kadar dünyayı 2,5 santigrat derece – 2,9 santigrat derece sıcaklık artışı yoluna sokacağını ve 2015 Paris Anlaşması’nın temel hedefi olan 1,5 santigrat dereceyi terk edeceğini gösteriyor.

Ding, iklim değişikliğinden kaynaklanan zorluklar karşısında insanlığın ortak bir kaderi paylaştığını ve tüm tarafların bu sorunla ortaklaşa mücadele etme kararlılığını ve kapasitesini güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Ding, üç maddelik bir öneri sundu. Birincisi, çok taraflılığı uygulamak, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris Anlaşması’nda belirlenen hedef ve ilkelere bağlı kalmak, dayanışma ve iş birliğini geliştirmek, karşılıklı yarar ve kazan-kazan sonuçları elde etmek.

İkincisi, yeşil dönüşümü hızlandırmak, yenilenebilir enerjinin payını aktif olarak artırmak, geleneksel enerjinin temiz, düşük karbonlu ve verimli kullanımını teşvik etmek, yeşil ve düşük karbonlu üretim yöntemleri ve yaşam tarzlarının oluşumunu hızlandırmak.

Üçüncüsü ise, eylem uygulamasını güçlendirmek ve mevcut taahhütleri tam olarak yerine getirmek. Ding’e göre özellikle gelişmiş ülkelerin, bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için gelişmekte olan ülkelere yönelik finansal, teknolojik ve kapasite geliştirme desteklerini etkin bir şekilde artırmaları gerekmektedir.

Ding, sorumlu ve gelişmekte olan büyük bir ülke olarak Çin’in, temiz ve güzel bir dünya inşa etmek için tüm taraflarla çalışmaya hazır olduğunu da söyledi.

Çin’in iklim değişikliğiyle mücadele çabaları

Çin, karbon emisyonunu azaltma hedeflerini genel ekonomik ve sosyal kalkınma planlamasına dahil ederek, 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını zirveye çıkarma ve 2060 yılına kadar karbon nötrlüğü sağlama sözü verdi.

Çin’in iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikaları ve eylemlerine ilişkin 2023 yıllık raporu, ülkenin GSYİH birimi başına karbondioksit emisyonlarının, 2022’de 2005’teki seviyesine göre yüzde 51’den fazla düştüğünü gösteriyor.

Ekonomideki karbon yoğunluğu hızla düşerken, ağaçlandırma çabaları da Çin’deki ulusal orman kapsama oranını 2022’de yüzde 24,02’ye getirerek karbon yakalama ve depolama yeteneğini artırdı.

Buna ek olarak, 2022 yılında yenilenebilir enerjinin toplam kurulu üretim kapasitesinin 1.213 gigawatt’a ulaşmasıyla Çin, yeşil ve düşük karbonlu enerji kaynaklarının kullanımında dünya lideri haline geldi.

Çin, yeni enerji araçlarının üretim ve satışında sekiz yıl üst üste dünyada birinci sırada yer aldı. Bu yılın haziran sonu itibarıyla ülke genelindeki yeni enerji araçlarının sayısı 16,2 milyona ulaştı.

COP28 Başkanı Sultan Ahmed Al Jaber, geçtiğimiz günlerde Çin’in Xinhua Haber Ajansı’na verdiği demeçte, yenilenebilir enerjinin yayılmasında küresel bir lider olan Çin’in, yenilenebilir enerji üretimini üç katına çıkarma yeteneğine sahip bir güç merkezi olduğunu söyledi.

Dünyadaki güneş panellerinin dörtte üçünden fazlasının, rüzgar türbinlerinin yaklaşık yüzde 60’ının ve lityum iyon pillerin dörtte üçünün Çin’de bulunduğunu belirten Jaber, “Çin, bugün kullandığımız enerjinin karbondan arındırılmasında kilit rol oynuyor” dedi.

Aynı zamanda Çin, iklim sorunlarına çözüm bulma konusunda uluslararası iş birliğini aktif olarak teşvik ediyor ve Güney-Güney iş birliğine derin bir şekilde dahil oluyor.

Ekoloji ve Çevre Bakanlığı tarafından yayınlanan rapora göre Çin, Haziran 2023 itibarıyla ülke, gelişmekte olan 39 ülkeyle iklim değişikliği konusunda 46 mutabakat zaptı imzaladı, 70’in üzerinde iklim değişikliği azaltım ve uyum projesi başlattı ve 120’den fazla gelişmekte olan ülkeden 2 bin 300’den fazla yetkili ve teknisyenin eğitilmesine yardımcı oldu.

Kasım ayında Çin ve ABD, İklim Kriziyle Mücadelede İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin Sunnylands Bildirisini yayınladı ve iklim krizine çözüm bulmak için, diğer ülkelerle birlikte çalışma kararlılıklarını yeniden teyit etti.

Yıllar içinde Çin, Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) çerçevesi kapsamında iklim değişikliği konusunda iş birliğini teşvik ediyor ve diğer gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliğiyle başa çıkma becerilerini geliştirmeleri için destek sağlıyor.

Etiketler: Çin Başbakan Yardımcısı Ding XuexiangCOP28


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.