Çin’den emlak piyasasına destek umudu

İşsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısında geçen hafta düşüş yaşandı ve bu durum, işgücü piyasasındaki temel güçlülüğe işaret etti.

Çin’den emlak piyasasına destek umudu
Yayınlama: 17.05.2024
5
A+
A-

İşsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısında geçen hafta düşüş yaşandı ve bu durum, işgücü piyasasındaki temel güçlülüğe işaret etti. Dün, devlet işsizlik yardımlarına ilişkin ilk başvuruların 11 Mayıs'ta sona eren haftada 10.000 düşüşle mevsimsellikten arındırılmış 222.000'e gerilediğini gördük ki beklenti 220.000 başvuru olacağını şeklindeydi. Düşüş, başvuruları sekiz aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıkaran önceki haftaki sıçramanın bir kısmını tersine çevirdi. Artış büyük ölçüde New York'ta okulların bahar tatili nedeniyle yapılan başvurulardaki artışa bağlandı. İşgücü piyasası sağlıklı kalsa da, FED’in Mart 2022'den bu yana genel ekonomideki talebi soğutmak için yaptığı 525 baz puanlık faiz artırımının ardından istikrarlı bir şekilde yeniden dengeleniyor. İşgücü piyasasındaki koşulların iyileşmesi ve enflasyondaki düşüş eğiliminin yeniden başlaması, Eylül ayında faiz indirimi ihtimalini artırdı.

ABD'de ithalat fiyatları, enerji ürünleri ve diğer mallara yönelik artan maliyetlerin etkisiyle Nisan ayında iki yılın en büyük artışını kaydetti; bu da yurt içi enflasyonun bir süre daha yüksek kalabileceğine işaret ediyor. İthalat fiyatlarının Mart ayındaki yukarı yönlü revize edilen %0,6'lık artışın ardından Mart 2022'den bu yana en büyük artış olan geçen ay %0,9 arttığını gördük. Gümrük vergileri hariç ithalat fiyatlarının Mart ayında daha önce bildirilen %0,4'lük artışın ardından %0,3 artması bekleniyordu.

Nisan ayına kadar olan 12 ayda ithalat fiyatları %1,1 hızlanarak Aralık 2022'den bu yana en büyük artışı kaydetti. Fiyatlar Mart ayında %0,4 arttı ve bu, Ocak 2023'ten bu yana ilk yıllık artış oldu. İthalat fiyatlarındaki güçlü veriler görünümüne gölge düşürüyor. Çarşamba günkü veriler, enflasyonun ilk çeyrekteki yükselişin ardından düşüş eğilimine devam ettiğini, tüketici fiyatlarındaki artışın ise art arda iki ay boyunca güçlü artışlar kaydettikten sonra Nisan ayında yavaşladığını gösterdi.

Yatırımcılar hala Çarşamba günkü ılımlı ABD enflasyon verilerinin tadını çıkarıyor ve Asya'da Çin'in sonunda emlak krizini hafifletebilecek önlemlere (Pekin'in yerel yönetimlerin ülke çapında milyonlarca satılmamış evi satın alma yönünde bir plan düşündüğüne dair haberler) baktığına dair artan iyimserliğin tadını çıkarıyorlar. CME FedWatch Tool'a göre, faiz piyasası şimdi FED’in bu yıl iki çeyrek puanlık faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentisine dönerken, Eylül ayındaki ilk faiz indiriminin olasılığını da %72,6 olarak görüyor.

Çin’de bu sabah açıklanan sanayi üretiminin Nisan ayında yıllık bazda %6,7 arttığını gösterdi. Bu büyüme, Mart ayında görülen %4,5'lik büyüme hızının ardından hızlanarak %5,5'lik artış beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi dün iki yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra bu sabah % 0,14 düştü. Döviz piyasalarında dolar, euro karşısında yaklaşık %1 artışla 1,085 dolarda işlem görmekte. Küresel gösterge Brent, küresel talebin iyileşmesi ve en büyük petrol tüketicisi ABD'deki enflasyonun yavaşlaması işaretleri üzerine üç haftadan bu yana ilk haftalık artışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. ABD ham petrolü çok fazla değişmeyerek varil başına 79,18 dolardan ve Brent %0,1 artışla varil başına 83,35'den işlem görmekte.

Manşette öne çıkanlar

Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurma kararı sonrası İsrail'den de misilleme kararı geldi. İsrail'in Türkiye ile olan serbest ticaret anlaşmasını feshedeceği, kalan diğer ithalatlar için de yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacağı iddia edildi. (Dünya Gazetesi)

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, finansal göstergelerin iyileştiğini belirterek “Programımızın olumlu sonuçları ve artan güven ile güçlenen finansal istikrar dezenflasyona önemli katkı sağlayacak” dedi.Şimşek swap hariç net uluslararası rezervlerde son bir buçuk aydaki iyileşmenin 42 milyar dolar olduğunu belirtti.

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sermaye girişlerinin artmasıyla rezervlerdeki güçlenmenin devam ettiğini söyledi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete'de yayımlandı. Çin menşeli “granit” ürünü ithalatına yönelik dampinge karşı önlemin devamına karar verildi.

Birleşmiş Milletler (BM), kısa vadeli küresel ekonomik görünümün ihtiyatlı bir şekilde iyimser olduğunu belirterek, bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,7'ye çıkardı. Raporda, Türkiye'de ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 3,2 olmasının beklendiği kaydedildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD yönetiminin Çin'den ithal edilen bazı ürünlere yönelik tarifeleri artırmasına ilişkin ABD'nin açık ticaret politikalarını sürdürmesinin ülkeye daha iyi hizmet edeceğini belirterek, iki ülkenin ticari gerilimlerini çözmek için birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyetçiler, Perşembe günü ABD hükümetini İsrail'e durdurulan silah sevkiyatını yeniden başlatmaya zorlayacak bir yasa tasarısını geçirerek, Demokratların bölünmelerine ve Gazze'deki savaşa ilişkin belirsizliğe dikkat çekmeye çalıştı.

Fed yetkililileri, politika yapıcıların enflasyonun azaldığına dair daha fazla kanıt beklemesi nedeniyle merkez bankasının borçlanma maliyetlerini daha uzun süre yüksek tutması gerektiğini söyleyerek, faiz oranlarını düşürmek için acele etmediklerini öne sürdü.

J.P Morgan CEO'su Jamie Dimon, enflasyonun insanların düşündüğünden daha kötü olduğunu ve piyasanın yumuşak iniş konusunda fazla iyimser olduğunu söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed'in politika faizin mevcut seviyelerde tutmanın, hala yüksek olan enflasyonun %2 hedefine geri dönmesine yardımcı olacağını söyledi.

ECB Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, Nikkei'ye yaptığı açıklamada, ECB'nin Haziran ayındaki politika toplantısında faiz oranlarını düşürmeye başlamasının “uygun olabileceğini” ancak bunun ötesinde “temkinli bir yaklaşım” gerektiğini söyledi.

Goldman Sachs, çekirdek PCE fiyat endeksinin Mart ayındaki %0,3'lük artışın ardından Nisan ayında %0,26 oranında artmasını bekliyor.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda, merkez bankasının elindeki büyük borsa yatırım fonlarını (ETF) satmak için acil bir planı olmadığını söyledi.

Fitch Ratings, Çin'in bütçe açığının GSYH'nın %5,8'inden %7,1'ine yükseleceğini tahmin etti.

Kaynak A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.