CGTN muhabiri Barış Liu, Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’ni, Zhuhai kenti ve Macao Özel İdari Bölgesi’ni bağlayan köprünün 24 Ekim 2018 tarihinde resmen hizmete girdiğini belirtti.
Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ni, Zhuhai kenti ve Macao Özel İdari Bölgesi’ni bağlayan köprü 24 Ekim 2018 tarihinde resmen hizmete girdi.
CGTN muhabiri Barış Liu, nitekim uzunluğu 55 kilometre olan köprünün inşa edildiği deniz sularının, Çin'in nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Hint-Pasifik kambur yunusunu (Sousa chinensis) koruma bölgesine denk geldiğini ifade etti.
“Denizin perisi” olarak adlandırılan yunuslara zarar vermemek için köprü inşaat organizatörlerinin, tasarım planını ayarlama, inşaat verimliliğini artırma ve denizde çalışma süresini azaltma gibi bir dizi aldığını, yunus gibi deniz canlılarına verilebilecek zararları en aza indirdiğini belirten Barış Liu, şunları söyledi:
“Köprünün hizmete girmesiyle birlikte, Hint-Pasifik kambur yunusunun yaşama ortamı etkin şekilde korundu. Çin, dünya genelinde insan-deniz uyumu için başarılı bir örnek daha sundu. Yapılan istatistiklere göre, Çin'in Zhujiang Nehri'nde yaşayan Hint-Pasifik kambur yunus sayısı 2 bin 600'ü buldu. Bu sayı, iyiye doğru istikrarlı ilerleme eğilimi gösteriyor.”
Barış Liu, Hong Kong-Zhuhai-Macao köprüsünün inşasında yunuslara etkin şekilde koruma sağlanmasının, Çin'de deniz ekolojik çevresinin korunmasındaki birçok başarılı örnekten sadece biri olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
“Büyük deniz ülkesi olan Çin'de kayıtlı olan deniz canlısı sayısı 28 bini buluyor. Bu sayı, dünya toplamının yüzde 11'ini oluşturuyor. Şu an Çin'de denize ilişkin doğa koruma bölge sayısı 352'yi buldu. Koruma altında bulunan deniz alanlarının toplam yüzölçümü 93 bin 300 kilometrekareye ulaştı. Çin ayrıca ulusal deniz parkları inşasını ilerletiyor, benekli foklar, Hint-Pasifik kambur yunusu, mercan kayalıkları ve deniz altı ormanları gibi canlılara ve ekolojik sistemlere yönelik korumayı güçlendiriyor. BM Çevre Programı Deniz ve Tatlı Sular Departmanı Başkanı Leticia Carvalho basına verdiği demeçte, Çin'in deniz ekosisteminin sağlığını çalışmaların ön planında bulundurduğunu belirterek, bunun küresel denizin genel istikrarının korunması için hayati önem taşıdığını kaydetti.”
Çin Komünist Partisi 18. Ulusal Kongresi’nin düzenlenmesinden bu yana, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping’in, deniz ekolojik çevresinin korunması için bir dizi değerlendirmede bulunduğuna değinen Barış Liu, şu ifadeleri kullandı:
“Xi, denizin kendi gözleri gibi sevgiyle korunması gerektiğini vurguladı. Xi Jinping'in ekolojik medeniyet düşüncesi doğrultusunda, Çin'in deniz ekolojik çevresinin korunmasında birçok atılım niteliğinde ilerleme kaydedildi. Çin'de deniz ekolojik çevresinin kalitesi genel olarak iyileştirildi, Çin halkının denize ilişkin mutluluğu arttı ve deniz ekolojik çevre yönetişim sistemi sürekli olarak standart hale getirildi. Çin ayrıca, deniz ekolojik çevresi konusunda küresel işbirliğini yoğunlaştırdı ve büyük bir devletin üstlenmesi gereken sorumlulukları yerine getirdi. ABD Cobb Enstitüsü Başkanı Mary Elizabeth Moore basına verdiği demeçte, Çin'in küresel deniz ekolojik medeniyeti inşası ve korumasında öncü rol oynamasının büyük önem taşıdığını savundu.”
Barış Liu, “Deniz, insanlığın mavi yuvasıdır. Deniz ekolojik çevresini korumak ise tüm dünya ülkelerinin ortak sorumluluğudur. Çin, Çin milletinin yeniden yükselişi amacıyla Çin tarzı modernleşme yolunda ilerlediği yeni yolculukta, ekolojik medeniyet inşasını hızlandıracak ve insan-deniz uyumuna dayalı deniz ekolojik çevresini var gücüyle oluşturacak.” dedi.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ