Denizli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sürdürülebilir sanayi uygulamaları adına önemli bir adım atarak, atıksuyun %90’ının geri kazanılmasını hedefleyen ‘Arıtılmış Atıksuyun Geri Kazanım Projesi Pilot Tesisi’ni hayata geçirdi. Bu proje, OSB Yönetim Kurulu’nun temiz ve sürdürülebilir üretim politikalarının bir parçası olarak sanayicilerin kullanımına sunulacak.
Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Derya Baltalı, Başkan Vekilleri Selim Yaymanoğlu ve Osman Uğurlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Cemalcan Sirkeci, Mehmet Çalışkan ve İsmail Aslan ile Bölge Müdürü Ahmet Taş, yeni kurulan pilot tesisi yerinde inceleyerek, projenin bölge sanayisine sağlayacağı katkılar hakkında bilgi aldı.
Kapasite Artırımı İhtiyacı
Arıtma Tesisi Müdürü ve Çevre Yüksek Mühendisi İbrahim Ereşme, mevcut arıtma tesisinin %98 doluluğa ulaştığını belirterek, sanayicilerin yeni yatırımlarının önünü açmak adına kapasitenin genişletilmesi gerektiğini söyledi. Ereşme, “Mevcut tesisimizin kapasitesinin dolmak üzere olması nedeniyle 30.000 m³/gün kapasiteli yeni bir proje hazırladık ve Dünya Bankası’na sunduk. Bu proje kabul edildi ve gerekli çalışmalar başlatıldı. Aralık 2024’te inşaatına başlanacak olan yeni tesis, yaklaşık 12 milyon Euro’ya mal olacak” dedi.
Su Geri Kazanımı Devrimi
Teknik incelemeler sonrası açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Derya Baltalı, atıksu geri kazanımının uzun zamandır gündemlerinde olduğunu belirtti. “Sürdürülebilir ve temiz üretim için atıksu geri kazanımı, yönetim kurulumuzun öncelikli konularından biri oldu. Ayrıca Yeşil OSB Sertifikasyon Standartları ve sanayicimizin ihracat ağırlıklı çalışmasından dolayı uluslararası şartlara uygun üretim yapmak zorundayız. Atıksuyun ileri arıtma teknikleriyle geri kazanımı, bu gerekliliklerin bir sonucudur.”
Baltalı, projenin çevresel boyutlarına da dikkat çekerek, “2872 sayılı Çevre Kanunu’na bağlı Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Tablo 19’daki standartların altında arıttığımız suyu Sarıçay’a deşarj ediyorduk. Şimdi bu suyun %90’ını geri kazanarak sanayicilerimizin kullanımına sunacağız. Bu pilot tesis ile hedeflerimize ulaştık. Türkiye’de en yeni arıtma teknolojilerinin uygulanacağı en iyi tesislerden birini kuracağız” diye konuştu.
Türkiye İçin Öncü Bir Model
Baltalı ayrıca, merkezi bir sistem kurmanın maliyet ve yer açısından sanayicilere büyük kolaylık sağlayacağını vurguladı. “Her işletmenin kendi geri kazanım tesisini kurması, hem maliyet hem de yer açısından zorluk yaratıyor. Bu nedenle OSB olarak merkezi bir sistem oluşturup sanayicilerimizi bu yükten kurtaracağız. Artık ‘Arıt ve Deşarj Et’ yerine, ‘Geri Kazan’ yaklaşımını benimsemiş durumdayız” dedi.
Denizli OSB, bu projeyle hem sanayi üretimini desteklemeyi hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunmayı hedefliyor ve Türkiye’ye örnek olacak bir çevre inovasyonu gerçekleştiriyor.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI
Denizli OSB’de Arıtılan Atıksu
SAVUNMA GAZETESİ