Dermoid kistlerin bilinmeyen belirtileri

Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Çağdaş Koç, dermoid kistlerle ilgili bilgi verdi.

Dermoid kistlerin bilinmeyen belirtileri
Yayınlama: 17.11.2023
5
A+
A-

''Küçük topaklar halinde belirginleşiyor''

Dermoid kistin deri altında oluşan kistik oluşumlar olduğunu belirten Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Çağdaş Koç, ''Dermoid kistler kese adı verilen bir hücre cebi içinde büyüyen normal dokulardır. Bu dokular cildin içinde veya altında beklenmedik bir yerde ortaya çıkarak büyümektedir. Dermoid kistler, vücudun herhangi bir yerinde olabilmektedir. Cildin yüzeyine yakın olanlar küçük topaklar halinde görülürken, vücudun içinde de gelişmektedir.'' şeklinde konuştu.

''Genelde baş ve boyun bölgesinde çıkıyor''

Uz. Dr. Çağdaş Koç, ''Vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan 10 dermoid kistin 8’den fazlası baş ve boyunda görülmektedir. En sık görülen dermoid kist tipi, periorbital dermoid kisttir. Bu kistler, kaşlardan birinin dış kenarına yakın yerde oluşmaktadır.'' dedi. 

''Anne karnında gelişmeye başlıyor''

Dermoid kistlerin oluşumunun anne rahmindeki bebeklerin erken aşamalarında (fetal gelişim) geliştiğini söyleyen Uz. Dr. Çağdaş Koç, şöyle devam etti: ''Bu kistlerin, cilt katmanlarının normalin dışında büyümesi nedeniyle oluştuğu düşünülmektedir. Bir dermoid kistin oluşması için, ciltte tipik olarak bulunan cilt hücrelerinin, dokuların ve bezlerin bir kesede toplanması gerekir.''

''Tek tedavi cerrahi yöntem''

Uz. Dr. Çağdaş Koç, dermoid kistlerin tedavisinin cerrahiyle yapıldığını vurgulayarak herhangi bir dermoid kist türü için tek etkili tedavinin yapılacak ameliyat olduğunu ve hangi ameliyatın yapılacağı dermoid kistin türüne göre belirlendiğini söyledi. 

''Periorbital dermoid kistler lokal anestezi altında cilde yapılacak küçük bir kesiyle kistin çıkarılmasıdır. Cilt dikişlerle kapatılmakta ve mümkün olduğunca deri üzerinde az iz bırakılması amaçlanmaktadır.  Yumurtalık dermoid kistler için minimal invaziv cerrahi (yumurtalık sistektomi) kullanılmaktadır. Kist büyükse, hem yumurtalık hem de kistin alınması gerekebilmektedir. Spinal dermoid kistlerin çıkarılması için yapılan cerrahide mikroskop ve hassas aletler (mikrocerrahi) kullanılır. Genel anestezi altında yapılan ameliyat sırasında kistin tamamını çıkarılmaktadır.''


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.