İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, maden sahalarının özelleştirilmesi yönündeki karara tepki göstererek kendilerini madene kapatan işçilere destek olmak amacıyla Ankara’nın Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Termik Santrali’ndeki maden sahasında maden işçilerini ziyaret etti.
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, beraberindeki İYİ Parti heyeti ile birlikte; Maden İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul ve maden işçileriyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Siyasetin yapay gündemlerle savrulduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, “Türkiye'de tartışılmaması icap eden şey siyasetin gündemini oluşturuyor. Aslında Türkiye'nin gerçeği bugün buradadır. Dolayısıyla o gerçekle buluşmak tüm siyasi kişiliklerin ve kurumların görevidir.’’ dedi.
Çayırhan Termik Santrali’ndeki maden sahasında maden işçilerinin yaşadıklarını bir ‘’hak gaspı’’ olarak nitelendiren İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu; “Bu hükümet özelleştirme yapmak suretiyle milli varlıklarımızın elimizden çıkmasına vesile olabilecek adımlar atıyor. Özelleştirmenin serbest bırakıldığı ya da özelleştirmenin başladığı 1986 yılıyla 2002 yılı arasında biliyorsunuz sadece 8 milyar dolarlık bir özelleştirme yapılmıştı. Ama bu hükümet iş başına geldiği andan itibaren tespit ettiğimiz kadarıyla 72 milyar dolarlık bir özelleştirme gerçekleştirildi. Ben ülkemin değerlerinin yağmalanmasına izin verilmemesini her fırsatta dile getirdim. Bugün burada da dile getiriyorum.” diye konuştu.
Çayırhan Termik Santrali’nde ham madde temin eden bir linyit ocağı olduğunu ve bu ocağın 2000 yılında başka bir şirkete devredilerek bu devrin bir mülkiyet devri değil bir iş devri olduğunun altını çizen İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu; “2000 yılında 20 yıllığına devredilen bu işletmeler, 2020 yılında da 20 yıllık sözleşme ithama ermiş olduğundan yeniden devlete teslim edildi. Şimdi bir şartname hazırladılar ve bu şartnameye bağlı olarak buranın özelleştirilmesini temin etmek yolunda da bir adım attılar. 4 Aralık’a kadar o şartnameye uygun bir biçimde buraya talip olan şirketler müracaatta bulunacak. Ama o ihale şartnamesini incelediğimizde işçilerin haklarını hüküm altına alan özellikle 17. maddede işçinin hak ve hukukunun gözetilmediği ve korunmadığına şahit oluyoruz.” diyerek maden sahasının özelleştirilmesiyle buradaki işçilerin geleceğine dair herhangi bir teminatın olmadığını vurguladı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar ile görüşmesini ve Bakan Bayraktar’ın işçilerin birtakım haklarının korunabileceğini söylemesini değerlendiren İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu Bakan Bayraktar’a yönelik şu ifadeleri kullandı:
“Biz Sayın Bakan'ın iyi niyetine işçimizin geleceğini kurban edemeyiz. Eğer bir düzenleme yapılacaksa öncelikle ihale şartnamesinin 17. maddesinin yeniden düzenlenmesi, işçilerimizin geleceğe dair hak ve hukukunun güvence altına alınması lazımdır. Ben buraya bir siyasi partinin Genel Başkanı olarak değil, bir insan olarak geldim. Bu memleketin bir evladı olarak geldim. Buradan bir siyasi fayda, çıkar temin etmek üzere arkadaşlarımızın arasında değilim. Bu arkadaşlarımızın hakkının hukukunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı onların barınma ve iş güvenliklerinin sağlanması yolunda atılması icap eden bütün adımları beraberce atma kararlılığı sergileyeceğimizi buradan ilan ediyorum.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ