DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, kadına yönelik şiddetin değişen boyutlarına dikkat çekti
Esen, dijital şiddetin giderek artan bir tehdit haline geldiğini belirterek “UNFPA verilerine göre, kadınların yüzde 85’i dijital şiddete tanık oluyor, yüzde 40’ı ise doğrudan maruz kalıyor. Siber zorbalık, tehditler, takip edilme… Kadınların çevrimiçi varlığı bile başlı başına bir mücadeleye dönüşüyor. Özellikle kendilerini ‘İnceller’ olarak tanımlayan bazı grupların kadınlara yönelik nefret söylemi geliştirdiğini ve şiddeti meşrulaştırdığını görüyoruz” dedi.
Esen, kadına yönelik şiddetin sadece fiziksel değil, medya ve dijital alanlarda da meşrulaştırıldığını belirterek, özellikle televizyon programlarının olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Meclis’te gerçekleştirilen Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılık Araştırma Komisyonu toplantısında, bir yapımcının ‘Rahatsız edici kısımları YouTube’da paylaşıyoruz çünkü daha çok izleniyor’ sözleri, medyanın kadınları nasıl bir meta olarak sunduğunun çarpıcı bir örneği. RTÜK, daha önce evlilik programlarını kaldırdı, ancak yerine yeni formatlarda benzer içerikler üretildi. Sorun yalnızca yasaklarla çözülemez; medyanın şiddeti normalleştiren içerikler üretmesi önlenmelidir.” diye konuştu.
Esen, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada kadına yönelik şiddetle mücadele için şu adımların atılması gerektiğini belirtti:
“Mevcut yasaların dijital şiddeti kapsayacak şekilde genişletilmesi
Kadınları siber zorbalığa karşı bilinçlendirecek kampanyaların artırılması
Sosyal medya platformlarının şiddet içeriklerini engellemesi için daha sıkı denetimler getirilmesi
Hukuki süreçlerin hızlandırılması ve mağdurların korunması
Gençlerin ve çocukların dijital dünyaya sıkışmalarını önlemek için fiziksel sosyalleşme alanlarının artırılması devlet politikası olmalı.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ