Brüksel, 30 Ağustos (Hibya) – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Tanya Fajon ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel’e giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Slovenya Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Tanya Fajon ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Bakan Fidan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
“Üyelikle ilgili perspektif devam ederken şu anda karşı karşıya kaldığımız cari sorunlar var bunlar nasıl gündeme getirilebilir, nasıl ilerletilebilir onları da görüşme imkanımız oldu.
Başta Gümrük Birliğinin güncellenmesi meselesi, vizeyle ilgili konular, Avrupa Yatırım Bankasının Türkiye’ye yönelik faaliyetleri başta olmak üzere bir dizi idari, siyasi ve finansal konu masaya yatırıldı. Daha sonra özellikle Filistin, Rusya-Ukrayna savaşı, Kafkasya, Afrika, Ortadoğu olmak üzere hem Avrupa’yı hem de Türkiye’yi yakından ilgilendiren dış politika konularında da yoğun bir fikir alışverişinde bulunduk.
Birçok konuda aslında fikirlerimizin yakınlaştığını görmek memnuniyet verici. Özellikle Filistin konusunda; savaşın bir an önce durması, insani yardımların başlaması, İsrail’e baskı yapılması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi konusunda genel konsensus sağlandığını görmekten gerçekten memnunuz.
Üye devletlerin çoğunun Türkiye ile daha düzenli, daha yapısal istişare mekanizmalarının hayata geçirilmesi konusunda destek verdiğini görmekten de memnuniyet duyuyoruz. Dünkü görüşmeleri bu şekilde özetleyebilirim.”
Türkiye’nin Rusya-Ukrayna arasındaki ve Ortadoğu’daki savaşın sona erdirilmesi için çözüm
Tanja Fajon: “Esasında her iki tarafla ilgili olasılıkları tartıştık. Hem Ukrayna hem de Rusya’nın müzakere masasına oturtulmasıyla ilgili Ukraynalılar gibi biz de savaşın en kısa sürede sona ermesi arzu ediyoruz. Geçen yılın ekim ayından bu yana sivil kurbanların sayısının arttığını görüyoruz. Altyapının hasar görmesi ve nükleer tesislerin de risk altında olması uluslararası toplum için risk teşkil ediyor. Önümüzdeki barış zirvesinde daha büyük bir konsensus yakalamalıyız. Adil ve sürdürülebilir bir barış arzu ediyoruz. Ortadoğu’daki savaşa gelecek olursak, Slovenya aktif bir şekilde Gazze’de kalıcı bir barışa ulaşılabilmesi için çalışmalar yürütüyor. Her türlü askeri operasyonu ve şiddet eylemlerini kınıyoruz. Josep Borrell’in çağrısına destek veriyoruz. Uluslararası hukuku ihlal eden bütün İsrailli liderlere karşı yaptırım uygulanmalı ve uluslararası hukukun ihlali durumunda Hamas’a da yaptırım uygulanmalıdır. Sivillere yardım etmek için Slovenya elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır.”
Hakan Fidan: “Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa’nın göbeğinde üç yıldır devam eden konvansiyonel bir savaş var ve bu savaşın da nükleere dönme riski her an için mevcut. Avrupa’nın ortasında cereyan eden bir savaşta 500 binden fazla insanın hayatını kaybetmesi veya yaralanması ayrıca milyonlarca insanın yerinden edilmiş olması büyük bir trajedidir. Türkiye olarak bütün coğrafi ülkelerde yaptığımız gibi temel tercihimizi, dış politika stratejimizi bir an önce çatışmanın durmasından ve yerini diyalog ile görüşmelere bırakmasından yanayız. Biliyoruz ki bu kolay bir şey değil fakat prensipte bunu niyet olarak kabul edip denemek gerekiyor. Büyük bedeller ödetmiş bu savaşın durdurulması talep etmek kadar daha normal bir şey olamaz. Savaşın maliyeti yüksek, ilerisi için büyük risklere açıktır. Görüşmelerin devam etmesi, ciddi niyetler ortaya konması bu savaşın bölgemize ve küresel istikrara zarar vermesini önlemek için elzemdir.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ