Diyarbakır, 2 Aralık (Hibya) – Diyarbakır’ın Suriçi bölgesinde, Mardin’in meşhur Derik zeytinleri sofralara ulaşıyor.
Diyarbakır’ın Suriçi bölgesinde, Mardin’in meşhur Derik zeytinleri sofralara taşınıyor. Zeytin üreticisi Hamdullah Issı, bu ürünün nesilden nesile aktarılan bir kültür olduğunu belirtti.
“Babadan, dededen öğrendim” diyen Hamdullah Issı, çocukluğundan beri zeytin ağaçlarının içinde büyüdüğünü vurgulayarak “Doğduğum evde ailemizin zeytin bahçeleri vardı. Daha çocukken ağaçların tepelerine çıkıp zeytin toplardım. Şimdi ise Mardin Derik’ten topladığımız taze zeytinleri Diyarbakır’da vatandaşlara sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Derik zeytinlerinin geçmişte farklı alanlarda kullanıldığını belirten Issı, bu ürünün önemini şu sözlerle aktardı:
“Zeytin çekirdeği yağı, zeytinyağı, kozmetik ürünler ve hayvan yemi olarak kullanılır. Ancak sade haliyle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. En çok tercih edilen ise taze, ham zeytin. Vatandaşlar, kendi elleriyle vurdukları zeytinleri daha gönül rahatlığıyla tüketiyor.”
Mardin Derik’te 18 farklı zeytin çeşidi bulunduğunu söyleyen Issı, en kaliteli türün Xilhel zeytini olduğunu belirterek “Xilhel zeytini, yüksek yağ oranı ve lezzetiyle öne çıkar. İri zeytinler genelde iyi sanılır ancak asıl önemli olan, zeytin ağaçlarında farklı türlerin bulunmasıdır. Bu, meyve verimini artırır” dedi.
Bu yıl zeytin fiyatlarının kilo başına 45 TL ile 150 TL arasında değiştiğini ifade eden Issı, üretim sürecinin zorluğuna rağmen, zeytin sevgisinin bu emeğe değdiğini dile getirdi.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ