Dün ABD’de büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisi beklentilerin üzerinde 50.0 puan açıklanırken imalat sektöründe yaşanan 5 aylık daralma sona erdi. Hizmetler PMI verisi de beklentilerin üzerinde 50.9 puan açıklanırken hizmetler sektörünün daralması bekleniyordu.
Dün ABD’de büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisi beklentilerin üzerinde 50.0 puan açıklanırken imalat sektöründe yaşanan 5 aylık daralma sona erdi. Hizmetler PMI verisi de beklentilerin üzerinde 50.9 puan açıklanırken hizmetler sektörünün daralması bekleniyordu. PMI verileri ABD büyümesinin hala beklenilenden hızlı büyüyeceğine işaret ederken Fed piyasayı soğutmak için daha fazla faiz artışına gerek duyabilir. Richmond imalat endeksi ise beklentiler dahilinde 3 puan olarak açıklandı. ABD 10 yıllık tahvil faizi dün hafif gerileyerek %4.82 seviyesine gerilerken dolar endeksi ise çok kritik destek bölgesi olan 105.30’tan yükselmeyi başardı. Dolar endeksi bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece küresel piyasalarda güçlü dolar devam edebilir. Euro Bölgesi’nde ise Almanya’da GFK tüketici güveni beklentilerin altında -28.1 puan açıklanırken artan gıda ve enerji fiyatlarının bu düşüşlerde etkili olduğu ifade edildi. Büyümenin öncü göstergelerinden ise imalat PMI verisi beklentilerin altında 43.0 puanda kalırken imalat sektörü daralmasını 16. aya taşıdı. Hizmetler PMI verisi de benzer şekilde beklentilerin altında 47.8 puan açıklanırken hizmetler sektöründe de son 3 aydır daralma görülmekte. PMI verilerinde görülen daralma Euro Bölgesi’nde yine bir resesyon riski yaratıp yaratmayacağı izlenecek. Resesyon endişeleri artarsa Avrupa borsalarında aşağı yönlü baskı aratabilir. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve Eurogroup Başkanları ile gerçekleştirdiği telefon konuşmasında, Euro Bölgesi ekonomisinin önümüzdeki birkaç çeyrekte durgunlukla karşı karşıya olduğunu belirtti. Veri sonrası Euro çaprazlarında değer kaybı yaşanırken dolar endeksinin de güçlenmesiyle Eur/Usd paritesinde düşüş arttı. Benzer bir hareketi Gbp/Usd paritesindeki düşüşte de izliyoruz. İngiltere’den gelen hizmetler PMI ve imalat PMI verilerinin beklentilerin altında kalması ile sterlin çaprazlarında düşüş yaşandı. Altın ve gümüş fiyatları geçen hafta sert yükseldikten sonra bu hafta satıcılı seyrediyor. ABD’den gelecek kritik büyüme ve çekirdek PCE verileri değerli emtialara yön verebilir. Petrol fiyatlarında ise yüksek volatilite devam ediyor. Jeopolitik risklerin hafiflemesi petrol fiyatlarında satış getirdi. Ancak 4 çeyreğe ilişkin arz açığı beklentilerinin hala 3milyon varil olarak korunması petrol fiyatlarında düşüşlerin kalıcı olmayacağını göstermekte. Arz açığı kapanmadan petrolde kalıcı düşüşten bahsetmek doğru olmaz. Küresel borsalarda faiz baskısının hafiflemesi kısa vadede endekslerde alım getirirken borsalar hala genel olarak satış baskısını koruyor. Microsoft ve Google’dan gelen karışık bilançolara rağmen ABD ve Avrupa borsaları dünü alıcılı tamamlarken, Asya borsalarının da küresel borsalara ayak uydurarak günü yükselişle kapattığını izledik.
Bugün ABD’de yeni konut satışlarının 678 bin adet gelmesi beklenirken, Fed Başkanı Powell’ın ise Washington DC’de yapacağı konuşma takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise sabah saatlerinde Almanya IFO iş güven iklimi endeksi beklentilerin üzerinde 86.9 puan açıklandı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’nin Atina’da Yunanistan Merkez Bankası etkinliğinde yapacağı konuşma izlenecek.
Kaynak Gedik Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ