Dünya çapındaki hükümetler, Lübnan’dan vatandaşlarını tahliye etmek için acil durum planla

Stockholm, 1 Ekim (Hibya) – İsrail’in, Salı günü erken saatlerde güney Lübnan’da Hizbullah’a karşı “sınırlı, yerel ve hedefli” bir kara operasyonu başlattığını duyurmasının ardından Dünya çapındaki hükümetler, Lübnan’dan vatandaşlarını tahliye etmek için acil durum planları yapmaya başladı.

Dünya çapındaki hükümetler, Lübnan’dan vatandaşlarını tahliye etmek için acil durum planla
Yayınlama: 01.10.2024
1
A+
A-

ABD, Lübnan'dan Amerikalıların tahliyesi de dahil olmak üzere senaryolara hazırlanmak için onlarca askerin Kıbrıs'a konuşlandırılmasını emretti.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy Lübnan'daki durumu “istikrarsız” ve “hızla kötüleşme potansiyeli” olarak nitelendirerek hükümetinin vatandaşlarını tahl,ye etmek üzere uçak kiraladığını, Ancak daha fazla tahliye garanti edilemeyebileceğinden, vatandaşlarına ''hemen ayrılmanız hayati önem taşıyor.'' dedi.

Orta Doğu'ya en yakın AB üyesi olan Kıbrıs'ın, tahliyeler için ana merkez olma olasılığı yüksek. Komşu Türkiye de vatandaşlarını tahliye etmek isteyen ülkelere kolaylıklar sunacaüını duyurdu.

Almanya, dışişleri ve savunma bakanlıklarının Pazartesi günü yaptığı ortak açıklamada, Lübnan'dan temel olmayan personeli, büyükelçilik çalışanlarının ailelerini ve tıbbi açıdan savunmasız Alman vatandaşlarını tahliye ettiğünü ve ayrılmaya çalışan diğerlerine destek olacaklarını söyledi.

Vatandaşlarını Lübnan'a seyahat etmemeleri konusunda uyaran Fransa, birkaç aydır tahliye planları yapıyor ancak bir tahliye emri vermedi. Mevcut acil durum planları Kıbrıs ve Beyrut havaalanına odaklanırken, Türkiye üzerinden tahliyeleri de görüşüyor. Fransa'nın bölgede bir savaş gemisi ve güney Fransa'daki Toulon kasabasında bölgeye ulaşması birkaç gün sürecek bir helikopter gemisi bulunuyor.

Kanada, önümüzdeki üç gün boyunca Kanadalılar, daimi ikamet edenler ve yakın aileleri için ticari uçuşlarda 800 koltuk ayırdığını duyurdu ve bir sonraki uçuşun Çarşamba günü yapılması planlanıyor. Yaklaşık 45.000 Kanadalı şu anda Lübnan'da bulunuyor.

Avustralya, Beyrut havaalanı açık kalırken Lübnan'daki yaklaşık 15.000 vatandaşını ayrılmaya çağırdı. Toronta Star gazetesi Kanada'nın her gün 1.000 kişiyi taşıyacak bir ticari gemi kiralamayı içeren bir planda Avustralya ile işbirliği yapacağını öne sürdü

Bulgaristan hükümetine ait bir jet, Lübnan'dan tahliye edilen 89 vatandaşla birlikte Sofya'ya döndü. Pazartesi günü onları Sofya havaalanında karşılayan Başbakan Dimitar Glavchev, hükümetin gelecekteki tahliyeler için tüm seçenekleri görüştüğünü söyledi.

Yunan dışişleri bakanlığı vatandaşlarını Lübnan'ı terk etmeye ve ülkeye seyahat etmekten kaçınmaya çağırdı. Yardıma ihtiyaç duyulması durumunda bir firkateynın ise  beklemede olduğu belirtildi.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.