Dünya Enerjisinin Yüzde 20’sini Tüketen Pompalarda Tasarrufun Yolları

Dünya genelinde elektrik tüketiminin yüzde 20’sini pompalar oluşturuyor. Ancak, binalarda, endüstride, altyapı uygulamalarında, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinde suyun dolaşımını sağlayan pompa sistemlerinin enerji tüketimini düşürmek mümkün.

Dünya Enerjisinin Yüzde 20’sini Tüketen Pompalarda Tasarrufun Yolları
Yayınlama: 05.06.2024
0
A+
A-

Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında yaptığı açıklamada, iklim kriziyle mücadelede pompa sistemlerinin rolüne ve alınacak önlemler ile sağlanacak enerji tasarrufuna dikkat çekti. Yırtmaç, enerji kaynaklarının kontrolsüz tüketimi nedeniyle artan sera gazı emisyonlarının ekosistemi tehdit ettiğini ve küresel ısınmanın geleceğin en büyük sorunlarından biri olarak görüldüğünü belirtti. Paris Anlaşması’na taraf olan ve 2053 yılı için ‘Net Sıfır’ emisyon hedefi açıklayan Türkiye’nin de düşük karbonlu ve sürdürülebilir bir ekonomiye geçmek için önlemler aldığını hatırlattı.

Binalarda, endüstride, altyapı uygulamalarında, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinde suyun dolaşımını sağlayan pompa sistemleri, iklim kriziyle mücadele kapsamında değerlendirilen konular arasında ilk sıralarda yer alıyor. Dünya genelinde sarf edilen elektriğin yüzde 20’sini, endüstriyel enerjinin ise ortalama yüzde 30’unu pompalar tüketiyor.

5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, “Enerji kaynaklarını akıllı ve verimli kullanan çevreci pompa teknolojileri ile endüstriyel tesislerde, binalarda, altyapı uygulamalarında, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinde elektrik tüketimini azaltarak, karbon emisyonlarının düşürülmesine ve böylece iklim zararsız bir ekonominin gelişmesine katkı sağlamak mümkün.” dedi.

Eski Pompalar Yüzde 40 Daha Fazla Enerji Tüketiyor

Yırtmaç, özellikle ideal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış pompaların yenilenmesinin oldukça önemli olduğunu vurguladı. “Çünkü eski ve yıpranmış bir pompa, aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketip, yüzde 20 daha fazla karbondioksit üretiyor. Bu nedenle eski pompaları, yüksek verimli ve elektronik olarak kontrol edilen yeni pompalarla değiştirmek gerekiyor. Ancak ne yazık ki dünyadaki pompaların yüzde 90’ı düşük verimlilikte çalışıyor ve her yıl milyonlarca dolar enerji harcıyor. Bu durum aynı zamanda milyonlarca ton karbon salınımı anlamına geliyor. Bu nedenle yıpranmış pompa sistemlerinin çevresel etkilerini önlemek için pompa değişimi öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, pompa seçiminin ihtiyaca uygun yapılması gerektiğini ve bu işlemin ciddi bir mühendislik çalışması gerektirdiğini de belirten Yırtmaç, “Kapasitesi ihtiyacın üzerinde seçilen bir pompa, enerji sarfiyatını yüzde 50’lere varan oranlarda artırabiliyor. Frekans kontrol cihazları ile Mod-Bus veya Bacnet haberleşme protokolü üzerinden pompa sistemlerine anlık erişim imkânı sağlamak da enerji kaynaklarının verimli yönetilmesine katkı sağlıyor. Uzaktan erişim özelliği ile fazladan boyutlandırılmış bir sistemde hızın yüzde 20’sinin düşürülmesi dahi enerjiden yüzde 50’lere varan oranlarda tasarruf sağlıyor. Masdaf olarak, alanında uzman mühendislerimiz ve pompa seçim programımız ile gerçekleştirdiğimiz ürün seçimlerinde optimum enerji verimliliği sağlıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.