Avrupa Merkez Bankası(ECB) tarafından, bugün yapılan para politikası toplantısı sonrasında açıklanan karar metninde; faiz oranlarında 25 Bp.’lık artırıma gidildiği belirtildi.
Böylece, Politika Faizi; %4,25’den %4,50’ye, Marjinal Borçlanma(Gecelik Borç Verme) Oranı; %4,50’den %4,75’e ve Mevduat Faizi; %3,75’den %4,00’e yükseltildi. Karar metninde: Avrupa’da enflasyonun çok uzun süre yüksek seyretmesinin beklendiği ve bugünkü faiz artışının da, yüzde 2’lik enflasyon hedefine doğru ilerlemeyi güçlendirmek için alındığı belirtildi. Bankanın açıkladığı projeksiyonlarda ise; *Ortalama manşet enflasyonun; 2023 yılında %5,6, 2024 yılında %3,2 ve 2025 yılında %2,1 düzeyinde olması beklenirken, *Ortalama çekirdek enflasyonun; 2023 yılında %5,1, 2024 yılında %2,9 ve 2025 yılında %2,2 düzeyinde gerçekleşmesi, *GSYİH’nın ise; 2023 yılında %0,7(önceki %0,9), 2024 yılında %1,0(önceki %1,5) ve 2025 yılında da %1,5(önceki %1,6) oranında büyümesi öngörülmekte.
Karar metninden sonra basın toplantısını takip ettiğimiz ECB Başkanı Lagarde da, enflasyonun uzun süredir hâlâ yüksek göründüğüne vurgu yaparak başladığı konuşmasında: ekonomik büyümenin baskı altında kalmaya devam edeceğini, şuana kadarki göstergelerin de zayıf üçüncü çeyreğe işaret ettiğini belirtti. Buna karşın, iş gücü piyasasının dayanıklı olduğuna atıf yapan Lagarde: reel gelirlerin artışı ile ekonomik ivmenin toparlanması gerektiğini söyledi. Lagarde’ın: ‘’Önümüzdeki aylarda enflasyon düşecek’’ şeklindeki iddialı söylemi dikkat çekerken, bununla birlikte; bazı uzun vadeli enflasyon göstergelerinin yükseldiği ve yakından izlenmeleri gerektiğine vurgu yaptığı da görüldü.
Kısa Not: Son zamanlarda başta Almanya olmak üzere, Euro Bölgesi ekonomisinde ortaya çıkan kırılganlıklar, ECB’nin bu toplantıda faizleri sabit bırakma ihtimalini de artırmıştı. Ancak, ECB faiz oranlarını artırarak; büyüme endişelerine rağmen, fiyat istikrarını önceliklendirdiğine yönelik güçlü mesaj vermek istemiş gibi görünüyor. Ayrıca, son zamanlarda başta enerji fiyatlarında yaşanan artışlar olmak üzere küresel enflasyon göstergelerinde ortaya çıkan yukarı yönlü riskler de, ECB’yi bu faiz artırımlarına zorlamışa benziyor. Her hâlükârda alınan bu tartışmaya açık kararlar; önümüzdeki günlerde daha fazla irdelenecektir. Öyle ki, Lagarde da basın toplantısı sırasında: bazı üyelerin faiz artırımlarını durdurmayı istediklerini belirtmişti. Bilinen tek gerçek var ki; zayıflayan ekonomik faaliyet ve yeniden artışa geçen enflasyon oranları karşısında, ECB’nin manevra kabiliyeti giderek zayıflıyor. Önümüzdeki haftalarda, ECB yine verilerin sonuçların bakıp karar verecek. Dolayısıyla, yeni açıklanacak veriler ekonomide ani şoklara işaret edebilecek düzeyde kötüleşirse; faiz arıtımlarının durması da kaçınılmaz hâl alacaktır diye düşünüyoruz.
Kaynak: Galata Menkul
SANAYİ HABER AJANSI
SANAYİ HABER AJANSI