DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı zorlukları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a sordu.
Ekmen, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının bütüncül bir şekilde ele alınması noktasında geçmişte bazı adımların atıldığını hatırlatarak, “2010/6 ve 2017/6 Başbakanlık genelgeleri ile düzenlenmiş ve bu düzenlemeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 27 Nisan tarihinde yayınlanan 2024/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yeni sistemde güncellenmiştir. Bu genelge ile mevsimlik işçilerin seyahat, eğitim, sağlık, yaşam şartları gibi birçok konudaki sorunlarına ciddi çözümler getirilmiştir. Genelgede yer alan geçici yerleşim alanları, sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri, ulaşım ve güvenlik hizmetleri, istihdam ve sosyal güvenlik hizmetleri, sosyal hizmetler ve mevsimlik tarım işçileri bilgi sistemi gibi başlıklar, mevsimlik işçilerin yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik geniş kapsamlı düzenlemeler içermektedir.” ifadelerini kullandı.
Söz konusu düzenlemeyle ilgili endişelerini de dile getiren Ekmen, “Bu düzenlemelerin sahada ne ölçüde uygulandığı ve mevsimlik işçilerin bu haklardan yeterince yararlanıp yararlanmadığı konusunda kamuoyunda ciddi soru işaretleri bulunmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Ekmen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş’ın görev alanına giren konularla ilgili şu soruları yöneltti:
“Genelgenin 6. Maddesi gereğince, mevsimlik tarım işçilerine yönelik sunulan sosyal hizmetlerin ve desteklerin yaygınlaştırılması amacıyla Bakanlığınızca hangi çalışmalar yapılmıştır? Bu hizmetler hangi bölgelerde sunulmakta ve bu hizmetlerin erişimini artırmak için hangi önlemler alınmaktadır?
“Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik sosyal hizmetler ve desteklerin sağlanması için Bakanlığınızın diğer bakanlıklar ve yerel yönetimlerle iş birliği mekanizmaları nelerdir?
“Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin sosyal güvenlik haklarından yararlanmaları amacıyla Bakanlığınızca yürütülen projeler nelerdir? Bu projelerin etkinliği nasıl değerlendirilmektedir?
“Geçici yerleşim alanlarında sosyal hizmetlerin sağlanabilmesi için Bakanlığınız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında kurulan iş birliği mekanizmaları nelerdir?
“Genelgenin 13. Maddesi ile oluşturulan Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu ilk toplantısına kurumunuzu temsilen katılacak Bakan Yardımcısı belirlenmiş midir? Kurul ilk toplantısını yapmış mıdır? Yapmış ise alınan izleme ve değerlendirme kararlarından Bakanlığınızı ilgilendiren kararlar nelerdir?
“Genelgenin 12. Maddesi ile oluşturulması gereken Mevsim Tarım İşçiliği İzleme Kurullarına Bakanlığınız şu ana kadar hangi il ve ilçelerde üye vermiştir? Üye verilen kurulların çalışmaları nelerdir?
“Genelge bakanlık yetkililerinizce incelenip genelgeye göre bakanlığınızı ilgilendiren diğer konularda hangi adımlar atılmıştır?”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ