Ezidi kadın, IŞİD tarafından esir alındıktan 10 yıl sonra Gazze’den kurtarıldı

Stockholm, 4 Ekim (Hibya) – Irak’ta İslam Devleti (IŞİD) savaşçıları tarafından 2014 yılında kaçırılan 21 yaşındaki bir kadın, Irak, İsrail, Ürdün ve ABD’nin katıldığı gizli bir operasyonla bu hafta Gazze’den kurtarıldı.

Ezidi kadın, IŞİD tarafından esir alındıktan 10 yıl sonra Gazze’den kurtarıldı
Yayınlama: 04.10.2024
2
A+
A-

İnançları Zerdüştlüğe dayanan Ezidiler çoğunlukla Irak ve Suriye'de yaşıyor. IŞİD, Irak'ın Sincar bölgesinde birkaç gün içinde yaklaşık 10,000 kişinin ölümüne ve binlerce kadının kaçırılmasına, tecavüze uğramasına ya da seks kölesi olarak istismar edilmesine neden olan saldırılarda onları hedef aldı.

Kurtarılan kadın 11 yaşındayken kaçırılmış ve daha sonra Gazze'ye kaçırılmıştı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, operasyondaki ABD ve Ürdün arasındaki işbirliğini övdü.

Irak Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Gazze ya da İsrail'den hiç söz etmeden, “Kız bu akşam Irak'a döndükten sonra ailesine teslim edildi” dedi.

Irak ve İsrail arasında herhangi bir diplomatik ilişki bulunmuyor.

ABD'li bir savunma yetkilisi ABD ordusunun tahliyede bir rolü olmadığını söyledi. Sözcü Matthew Miller, ABD'nin “kadını Gazze'den çıkarıp güvenli bir şekilde evine ulaştırmak için bölgedeki bazı ortaklarımızla birlikte çalıştığını” söyledi.

İsrail ordusu da kadının kurtarıldığını duyurdu. Yapılan açıklamada “Kısa süre önce Kerem Şalom [Karem Abu Salem] geçişi yoluyla Gazze Şeridi'nden gizli bir görevle kurtarıldı” denildi. “İsrail'e girdikten sonra Allenby Köprüsü geçişi üzerinden Ürdün'e devam etti ve Irak'taki ailesinin yanına döndü.”

Birleşmiş Milletler'e göre IŞİD'in 2014'teki katliamlarının ardından yaklaşık 100 bin Ezidi Avrupa, ABD, Avustralya ve Kanada'ya kaçtı. Birleşmiş Milletler, IŞİD'in eylemlerinin soykırım anlamına geldiğini söyledi.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.