Diğer çoğu majör merkez bankalarının aksine Fed’in bir süre daha sıkılaştırma döngüsüne devam edebileceği düşüncesiyle geçen hafta risk iştahı baskı altındaydı.
USD/TRY: Diğer çoğu majör merkez bankalarının aksine Fed'in bir süre daha sıkılaştırma döngüsüne devam edebileceği düşüncesiyle geçen hafta risk iştahı baskı altındaydı. Şahin geçen Fed toplantısının ardından açıklanan veriler ve bazı Fed üyelerinin enflasyonun hedefe ulaşması için birden fazla faiz artışının masada olabileceğine yönelik sinyal vermesi bu düşünceyi desteklemişti. ABD on yıllık tahvil faizinin de %4,50''lere gördüğü ortamda borsalarda satıcılı bir görüntü vardı. Dolar endeksi (DXY) de geçen hafta %0,2 oranında yükseliş kaydetti. Öte yandan, veriye yüksek bağımlılık da sürerken Fed'e yönelik beklentilerin de her veri ile değişme potansiyeli bulunuyor. Bu kapsamda, bu hafta Fed'in yakından takip ettiği PCE verisi başta olmak üzere veriler yakından izlenecektir. Bu arada yine petrol fiyatlarındaki hareketler de yakından takip edilecektir. Piyasalar ise haftaya karışık bir görüntüyle başlıyor. Borsalarda ayrışmalar gözlenirken, Gelişmekte Olan Ülke para birimleri bant içerisinde dalgalı bir seyir izliyor. Yurtiçinde ise geçen haftaki TCMB faiz kararı sonrasında 27,0 seviyesinin üzerindeki hareketini sürdüren Dolar/TL'de bu eğilim devam ediyor. Kur bu sabah 27,20 civarında hareket ediyor. Oynaklık düşük kalmaya devam ederken, kurda sınırlı yükseliş eğilimi sürebilir. Yakın direnç 27,26 seviyesindeyken, ana direnç olarak 27,41 öne çıkıyor. Aşağıda ise 27,12 destek olarak takip edilebilir.
EUR/USD: ABD'de Fed'in faiz oranlarını bir süre daha yüksek tutabileceğine yönelik sinyal vermesi risk iştahını negatif etkiledi. Karar ardından ABD 10 yıllık getirisi %4,5'i geçerek 2007 zirvesine ulaştı. Buna ek bazı Fed üyeleri, yüksek enflasyonla mücadelenin devam ettiğini ve enflasyonun %2'lik hedefe döndürülmesi için birden fazla faiz artışının masada olabileceğine yönelik sinyal verdi. Diğer yandan ECB Başekonomisti Lane, Banka'nın gelecek verilerin daha fazla artışa ihtiyaç olduğunu göstermesi durumunda daha fazlasını yapacaklarını belirtmesi önemliydi. Merkez bankalarının verdikleri sinyallerinin ardından açıklanacak veriler yakın takip edilecektir. Bu kapsamda, bu hafta Fed'in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksleri yakından izlenecektir. Avrupa tarafında ise ECB'nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, perşembe günü Almanya'da ve cuma günü de Euro Bölgesi'nde eylül ayı öncü TÜFE verileri açıklanacak. Ayrıca başta ECB Başkanı Lagarde olmak üzere, hafta genelinde ECB üyelerinin gerçekleştirecekleri konuşmalar da, Banka'nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından önemli. Geçen hafta 1,0653 ile yatay kapatan parite ise haftaya sakin bir görüntü ile başlıyor. Paritede bugün 1,0595 – 1,07 arasında bant hareketi bekliyoruz.
XAU/USD: Fed ile ilgili şahin beklentilerin devam ettiği ortamda değerli madende baskı sürüyor. Diğer yandan, baskının sınırlı kaldığını izliyoruz. Geçen hafta sadece %0,1 oranında düşen Ons Altın'da bu sabah da sınırlı düşüşler gözleniyor. Şu aşamada bu hafta açıklanacak veriler öncesinde de değerli madende bant hareketi bekliyoruz. Olası bant hareketinde 1.910 – 1.940 aralığı izlenebilir.
Kaynak Ziraat Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI
SANAYİ HABER AJANSI