Dün Haziran ayına ilişkin enflasyon aylık %1,64 ile %2,2’lik beklentinin oldukça altında gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise %75,5’ten %71’ya düşmüş oldu ve TCMB’nin gerçekleşmesini beklediği dezenflasyon sürecinin başladığına yönelik düşünceler kuvvetlendi.
USD/TRY: Dün Haziran ayına ilişkin enflasyon aylık %1,64 ile %2,2'lik beklentinin oldukça altında gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise %75,5'ten %71'ya düşmüş oldu ve TCMB'nin gerçekleşmesini beklediği dezenflasyon sürecinin başladığına yönelik düşünceler kuvvetlendi. Veriyle birlikte, TCMB'nin yılın son çeyreğinde faiz indirimi gerçekleştirebileceği beklentileri artmış oldu. Bu sabah ise TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın açıklamaları izlendi. Karahan, tek bir veri üzerinden çıkarım yapmadıklarına dikkat çekerken, talepte dengelenmenin başladığını ancak enflasyonda henüz kat edecek mesafe olduğunu ve bu nedenle para politikasında sıkılığı koruyarak yola devam edeceklerini söyledi. Yurtdışında ise ABD'de dün, geçen hafta yapılan FOMC toplantısının tutanakları ve ADP istihdam verisi ile ISM hizmet verisi yayımlandı. Tutanaklara göre, Fed'in hala temkinli hareket ettiği gözlemlenirken, %2'lik enflasyon hedefine doğru ilerlendiğine dair güven kazanılması gerektiği belirtildi. ADP istihdam verisi ise haziran ayında 150bin artarak beklentinin altında gerçekleşti. ISM verisinde ise zayıflama daha belirgindi. Öte yandan, ABD'de Başkanlık seçimleri ile ilgili gelişmeler takip edilirken, mevcut Başkan Biden'ın seçime katılıp katılmayacağı ile ilgili belirsiz bir ortam oluştu. Dünkü veriler Fed'e yönelik faiz indirim beklentilerini bir miktar artırırken, borsalarda pozitif bir görüntü vardı. S&P ve Nasdaq sırasıyla %0,5 ve %0,9 artıda günü tamamladı. Bugün ABD'de bağımsızlık günü nedeniyle piyasalar işleme kapalı olacak. Yurtiçinde ise bugün BDDK mayıs ayı bankacılık sektörü rakamları ile haftalık KKM verilerini paylaşacak. Ayrıca, TCMB haftalık para ile banka ve menkul kıymet istatistiklerini yayımlayacak. Fiyatlamalar tarafında ise dün yaşanan yatay kapanışın ardından 32,55 etrafındaki yatay hareket bugün de devam edebilir.
EUR/USD: ADP istihdam verisi ise beklenti olan 165bin artışın altında haziran ayında 150bin arttı. ISM imalat dışı endeksinin de daralma bölgesine geçmesiyle beraber piyasalarda Fed faiz indirim beklentisi güçlendi. Ayrıca, Fed haziran ayı FOMC toplantı tutanakları yayımlandı. Son toplantı tutanaklarına göre, Fed üyeleri enflasyondaki geri çekilmeye dair daha fazla kanıta ihtiyaç duyduklarını yineledi. Ek olarak, ABD'de bugün Bağımsızlık Günü dolayısıyla piyasalar işleme kapalı olacak. Euro Bölgesinde ise, ÜFE değişimleri açıklandı. ÜFE mayıs ayında %0,2 gerileyerek düşüş serisine yedinci ayda da devam etti. Bugün veri takviminde ECB toplantı tutanakları öne çıkıyor. Ayrıca, yarın ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Teknik seviyelere bakıldığında dün %0,4 değer kazanan paritede nispeten daha sakin bir gün beklenebilir. 1,0745 seviyesi destek olarak öne çıkarken, 1,08 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlandığı taktirde 1,0845 hedefte kalabilir.
XAU/USD: ABD'de dün açıklanan ADP istihdam verisinin beklentilerin altında gelmesi ve ISM imalat dışı endeksinin daralma bölgesine geçmesinin ardından piyasaların faiz indirimi beklentileri güçlendi. Dün, 2.326-2.365 seviyeleri arasında işlem gören değerli maden gelen veriler sonrası günü %1,2 primli şekilde 2.356 seviyesinde tamamladı. ABD piyasalarının Bağımsızlık Günü'nde kapalı olması sebebiyle bugün Ons Altın tarafında sakin bir görünüm izlenebilir. Yarın ABD'de yayımlanacak olan istihdam veri seti değerli madende hareketlilik yaratabilir. Teknik seviyelerde ise dün 50 günlük hareketli ortalamasını aşan Ons Altın'da, 2.370 seviyesinin aşılması durumunda 2.400 seviyesi hedefte kalabilir. Geri çekilme halinde ise 2.337 ve 2.305 seviyeleri sıralı destekler olarak izlenebilir.
Kaynak Ziraat Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ