Küresel borsalarda teknoloji kaynaklı baskı gözlenirken, Fed’e yönelik oldukça iyimser beklentilerin bir miktar azalması ile birlikte Dolar endeki (DXY) dün %0,9 oranında yükseliş kaydetti.
USD/TRY: Küresel borsalarda teknoloji kaynaklı baskı gözlenirken, Fed'e yönelik oldukça iyimser beklentilerin bir miktar azalması ile birlikte Dolar endeki (DXY) dün %0,9 oranında yükseliş kaydetti. Bu arada Kızıldeniz'deki artan gerginlik de risk iştahı üzerinden Dolar'ı desteklemiş olabilir. Yıla yükselişle başlayan petrol fiyatları ise günü ekside kapattı. Bu sabaha bakıldığında; borsalarda baskı devam ederken, pariteler daha sınırlı hareketler var. Bugün FOMC toplantı tutanakları dışında ABD'de ISM imalat sanayi endeksi ve JOLTS açılan iş sayısı verileri öne çıkıyor. Yurtiçinde ise bu sabah aralık ayı enflasyonu açıklandı. Buna göre aralık ayında TÜFE %2,93 (Beklenti: %3) olarak gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon %64,77 (Beklenti: %64,95) oldu. Fiyatlamalar tarafında ise kurda bir miktar artan oynaklıkla yükseliş isteği devam ediyor. Dün 29,73 seviyesinden günü tamamlayan Dolar/TL'de günün geri kalanında da bu seviyenin üzerinde kısmi yukarı yönlü hareketlilik devam edebilir.
EUR/USD: ABD'de bugün, son gerçekleşen Fed toplantısına ait tutanaklar açıklanacak. Piyasa katılımcıları tarafından Fed'in en erken martta faiz indirimlerine başlaması beklenirken, FOMC tutanakları ve cuma günü yayımlanacak tarım dışı istihdam verileri bu kapsamda Fed'e yönelik faiz indirim beklentilerini şekillendirebilir. Diğer yandan, uzun bir aradan sonra dün en hızlı yükselişini gerçekleştiren Dolar'daki hareketle EURUSD paritesi 1,10 seviyesinin hatırı bir şekilde altında günü tamamladı. Parite %0,9 oranında düşüşle 1,0942 seviyesinden günü tamamladı. Şu aşamada, 1,10 seviyesi aşılmadıkça paritede düzeltme eğilimi sürebilir. Sıralı destekler 1,0905 ve 1,0870 seviyelerinde.
XAU/USD: Dün Dolar'da yükselişle birlikte baskı altında kalan değerli maden günü %0,2 oranında düşüşle 2.059 seviyesinden tamamladı. Bu sabah ise Ons Altın'da yine toparlanma eğilimi gözlemliyoruz. Dünkü en düşük seviye olan 2.056 desteğinin altına kayma yaşanmadıkça 2.079 ve 2.088 sıralı dirençleri hedefte kalabilir. Halihazırda değerli madeni destekleyici (Fed'in faiz artışının sonuna gelmesi, jeopolitik riskler vs.) faktörler devam ediyor. Bununla birlikte, 2.056 seviyesinin altında yaşanabilecek kaymalarda geri çekilmeler sınırlı kalabilir. Sıralı destekler 2.048 ve 2.038 bölgelerinde.
Kaynak Ziraat Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ