Hafta başında ABD borsalarında gözlenen soluklanmanın ardından vadelilerin bu sabah alıcılı seyrettiğini izliyoruz.
USD/TRY: Hafta başında ABD borsalarında gözlenen soluklanmanın ardından vadelilerin bu sabah alıcılı seyrettiğini izliyoruz. Genel olarak diğer borsalarda da pozitif görüntü hakim. Fed'e yönelik faiz indirim beklentilerini iyimser bulan bazı görüşlere ve sorgulanan ekonomik görünüme karşın Fed'in en azından faiz artış döngüsünün sonuna geldiği düşüncesinin fiyatlamalarda etkili olmaya devam ettiği söylenebilir. Avrupa Merkez Bankası'nın da gelecek yılın ilk çeyreğinde gevşeme döngüsüne başlama ihtimaline yüksek oran veriliyor. Öte yandan, petroldeki baskı sürerken, paritelerde sakin bir görüntü var. ABD on yıllık tahvil faizinin de %4,20'nin hafif altına kadar gerilediğini izliyoruz. Cuma günkü tarım dışı verisi öncesinde bugün ABD'de kasım ayı ADP özel sektör istihdam verisi piyasalarda oynaklık yaratabilir. Yurtiçi tarafta dün TCMB tarafından yayınlanan kasım ayı reel efektif döviz kuru endeksi, aylık bazda üç aylık yükselişin ardından %1,7 oranında düşüşle 56,01 seviyesinden 55,04 seviyesine geriledi ve böylece son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Bugün ise veri gündemi açısından sakin bir gün. Öte yandan, birçok gelişmeye net bir tepki vermeyen Dolar/TL tarafında önemli bir değişiklik yok. Sınırlı hareketler sergileyen ve dün de yatay bir görüntüyle günü 28,93 seviyesinden tamamlayan kurda bu sabah da dünkü kapanış seviyesi etrafında sakin hareketler gözleniyor. Günün geri kalanında da bu eğilim sürebilir.
EUR/USD: Piyasalarda oluşan Fed'in en azından faiz artış döngüsünün sonuna geldiği düşünceleri fiyatlamalarda etkili olurken, ABD'de açıklanan JOLTS verisi Fed'in istediği kademeli soğumanın gerçekleştiği sinyalini verdi. İşgücü piyasası verisi Fed'in gelecek yıl faiz indirebileceği beklentilerini destekledi. ABD on yıllık tahvil faizi de %4,20'nin hafif altına geriledi. Ek olarak yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek yılın ilk çeyreğinde faiz indirimlerine başlayarak, gevşeme döngüsüne öncülük etmesi ihtimalini %90 olarak fiyatlıyor. Fiyatlamalar tarafında ise EURUSD paritesinde baskı sürdüğünü izliyoruz. Dün 1,08'in hafif altında kapatan paritede 1,0840 direnci geçilmedikçe aşağı yönlü riskler devam edebilir ve 1,0750 gündeme gelebilir. Sonraki destek ise 1,07 seviyesinde bulunuyor. Öte yandan, olası yükselişlerde 1,0840 direncinin geçilmesi durumunda 1,0895 takip edilebilir.
XAU/USD: Pazartesi günü 2.145 seviyesinden gözlenen sert geri çekilmenin ardından dün 2.012 – 2.041 arasında dalgalanan Ons Altın günü %0,5 kayıpla 2.019 seviyesinden tamamladı. Her ne kadar Fed'e yönelik faiz indirim beklentileri iyimser bulunsa da genel olarak merkez bankalarının sıkılaşma döngüsünün sonunda olması özellikle değerli maden için destekleyici olabilir ki ABD on yıllık tahvil faizindeki düşüş eğilimi de sürüyor. Bu kapsamda, Ons Altın'ın 2.000 seviyesinin üzerinde dengelenme çabası sergileyerek yönünü tekrar yukarıya çevirebileceğini düşünüyoruz. Ara destek 2.015 seviyesindeyken, olası yükselişlerde 2.052 direnç olarak takip edilebilir.
Kaynak Ziraat Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ