Gedik Yatırım: Avrupa borsaları salı günü keskin bir düşüşle kapandı

İstanbul, 5 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım, Avrupa borsalarının salı günü keskin bir düşüşle kapandığını bildirdi.

Gedik Yatırım: Avrupa borsaları salı günü keskin bir düşüşle kapandı
Yayınlama: 05.09.2024
1
A+
A-

Gedik Yatırım’ın raporunda küresel borsaların artan resesyon endişeleri ve bu endişelerin artıp artmayacağına yönelik işaret sağlaması beklenen istihdam verisi öncesi dalgaları seyrettiği belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Dün açıklanan JOLTS açık iş ilanları verisine göre, Temmuz 2024'te iş ilanı sayısı, Haziran ayındaki aşağı yönlü revize edilmiş 7,910 milyondan 237,000 azalarak 7,673 milyona geriledi ve Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyeye ulaşarak 8,10 milyonluk piyasa tahminlerinin altında kaldı.

“Veri sonrası Eylül toplantısında Fed’in 50 baz puanlık bir indirim yapması yönündeki beklentiler artarken, ABD endeks vadeli işlemleri, tarihi olarak borsaların en kötü performans gösterdiği içinde bulunduğumuz ay başından bu yana toparlanma çabasında başarılı olamadı. Çarşamba günü, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %0,16 ve %0,3 düşerek üst üste ikinci seansta da değer kaybetti. Öte yandan, Dow %0,09 yükseldi.

“Enerji hisseleri düşüşlere öncülük etti, Exxon Mobil ve Chevron sırasıyla %1,2 ve %1,8 düştü. Teknoloji hisseleri de yapay zeka endişeleri arasında Nvidia'nın hisselerinin %1,7 düşmesiyle düşük performans gösterdi. Intel ise Reuters'ın şirketin silikon çiplerinin Broadcom tarafından yürütülen testlerde başarısız olduğunu bildirmesinin ardından %3,3 değer kaybetti

Euro Bölgesi

“Avrupa borsaları Salı günü keskin bir düşüşle kapandı. ABD borsalarındaki kayıplar nedeniyle yatırımcıların bu hafta yapılacak önemli ekonomik duyurular öncesinde riskli pozisyonlarını azaltmasıyla öğleden sonraki işlemlerde agresif bir geri çekilme yaşandı. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi %1,2 düşerek 4.914'te kapanırken, tüm Avrupa'yı kapsayan Stoxx 600 endeksi dünkü rekor seviyeden %1 düşerek 520'de kapandı.

“Çip üreticileri ASML ve Infineon her biri yaklaşık %4,5 kaybetti, önceki seanstaki kazanımları sildi ve piyasalar yapay zeka rallisinin ne kadar alanı kaldığı konusunda tereddüt belirtileri göstermeye devam ederken Nvidia'nın keskin kayıplarını takip etti. Bankalar da keskin bir düşüşle kapandı, BBVA, Santander ve UniCredit %2'den fazla düştü. Son olarak, TotalEnergies ve Eni, küresel enerji talebine yönelik giderek kötümserleşen görünümün petrol üreticilerinin gelir beklentilerini baskılamasıyla sırasıyla %3 ve %2,5 düştü.

Türkiye

“Yurtiçinde ise, bugün saat 9:00’da açıklanacak Orta Vadeli Program (OVP) gündemi oluşturacak. Hafta içinde gelen büyüme ve enflasyon verileri sonrasında, OVP’de gelecek yıla dair özellikle  enflasyon, büyüme ve makroekonomik verilerde  revizyonlar piyasalar tarafından yakından takip edilecek.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.