İstanbul, 9 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım, hafta başında Asya tarafında yoğun bir veri akışının takip edildiğini bildirdi.
Gedik Yatırım’ın değerlendirmesinde ABD ekonomisine yönelik resesyon kaygılarının canlı kaldığı geride bırakılan haftanın son işlem günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin 142 bin ile 161 bin olan piyasa beklentisinin altında artış gösterdiği belirtildi. Değerlendirme şu ifadelere yer verildi:
“Öte yandan FOMC üyesi Christopher Waller'ın yorumları Eylül ayında daha büyük bir faiz indirimi beklentilerini artırdı. İşgücü piyasasındaki artan riskleri vurgulayan Waller gerekirse daha büyük bir faiz indirimine açık olduğunu ifade etti. Veri sonrası CME Group'un FedWatch ekranına göre, Fed'in 18 Eylül'deki toplantısında faiz oranını 50 bps düşürme olasılığı %50'nin üzerine çıktı.
“Hafta kapanışında S&P 500 ve Nasdaq endeksi sırasıyla %1,7 ve %2,6 değer kaybetti. Teknoloji hisseleri keskin bir şekilde gerilerken, Dow Jones %1 düşüşle günü sonlandırdı. S&P 500, takip eden dört seansta da düşüş yaşayarak Mart 2023'ten bu yana en büyük haftalık kaybını yaşadı. Düşüşlerde teknoloji sektörü hisseleri başı çekti Amazon (-%3,6), Alphabet (-%4) ve Meta (-%3,2) gibi büyük teknoloji şirketleri önemli kayıplar verdi. Broadcom (-%10,3) ve Nvidia (-%4,1) gibi çip üreticilerinde de keskin düşüşler izlendi.
“ABD'de, bu hafta tüm dikkatler enflasyon verilerinde olacak. Benzer şekilde Michigan tüketici güveni anketini de yakından takip edilecek. Manşet enflasyonun 2,6%’ya yavaşlaması beklenirken, çekirdek enflasyonun Mart’ta bu yana ilk kez ılımlı seyrine ara vererek 3,2%’de kalması bekleniyor. ÜFE Temmuz’da 0,1% artarak 0,2% olan piyasa beklentisinin altında kalmıştı. Ağustos ayında ÜFE’nin 0,2%’ya ulaşması, yıllık bazda ise 2,2%’den 1,8%’e yavaşlaması bekleniyor. Yine günü açıklanacak olan Michigan tüketici güveni anketi Temmuz ayında 66,4 puan ile son 8 ayın en düşük seviyesine ulaşmıştı. Piyasa beklentisi endeksin 69 puana yükseleceği yönünde şekillenmiş olduğu görülüyor.
“Hafta başında Asya tarafında yoğun bir veri akışı takip edildi. Japonya’da 2. çeyrek büyümesi, önceki okuma olan 0,8%’in altında, 0,7% olarak gerçekleşti Çin tarafında ise enflasyon piyasa tahminlerinin altında, 0,6% olarak açıklandı. Japon Nikkei endeksi 1%’e yakın kayıp yaşarken, Hang Seng ve Shanghai endeksleri ise 1% ila 2% arasında kayıplar yaşadı. ABD endesk vadelileri ise hafta başında Cuma günkü kayıplarının bir kısmını telafi ederek pozitif başladı.
Euro Bölgesi
“Avrupa borsaları , Wall Street'teki kayıpları izleyerek Cuma günü keskin bir düşüşle kapandı. Borsalar ABD ekonomisinin yavaşladığı yönündeki artan endişeler ortasında küresel risk algısındaki düşüşün baskısı altında kaldı. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi %1,7 düşerek 4.733'te kapandı ve haftalık bazda %4,5 düşüle kapanış yaptı. Avrupa teknoloji sektörü düşüşlere öncülük etti. ASML seans içinde %5,4 haftalık bazda ise %16 düştü. Bankalar ve tüketici takdir hisseleri de riskten kaçınma duygusundan kaynaklanan baskının etkisi ile Volkswagen, BNP Paribas ve Santander %3,5 ile %2,3 arasında düşüş yaşadı. Bu hafta Avrupa Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek. Piyasa beklentisi, mevduat faizinin 3,75%’ten 3,50%’ye düşürüleceği yönünde. Karar sonrası yılın kalanına ilişkin beklentiler için Başkan Lagarde’ın açıklamaları etkili olabilir.
Türkiye
“Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu B+’dan BB-‘ye yükselttiğini, görünümü “pozitif”ten “durağan”a çektiğini belirtti. Fitch raporunda, rezerv kompozisyonunun güçlendiğini, rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 yılı sonunda ise 165 milyar dolara çıkacağını öngördüler. Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmamaktadır. “
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ