Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 9 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım, ABD ekonomisine yönelik resesyon kaygılarının canlı kaldığı geride bırakılan haftanın son işlem günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin, 142 bin artış ile 161 bin olan piyasa beklentisinin altında kaldığını bildirdi.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 09.09.2024
3
A+
A-

Gedik Yatırım’ın analizinde ABD ekonomisine yönelik resesyon kaygılarının canlı kaldığı geride bırakılan haftanın son işlem günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin, 142 bin artış ile 161 bin olan piyasa beklentisinin altında kaldığı belirtildi. Analizde şöyle denildi:

“Öte yandan FOMC üyesi  Christopher Waller'ın yorumları Eylül ayında daha büyük bir faiz indirimi beklentilerini artırdı. İşgücü piyasasındaki artan riskleri vurgulayan Waller gerekirse daha büyük bir faiz indirimine açık olduğunu ifade etti. Veri sonrası CME Group'un FedWatch ekranına göre, Fed'in 18 Eylül'deki toplantısında faiz oranını 50 bps düşürme olasılığı %50'nin üzerine çıktı.

“Hafta kapanışında S&P 500 ve Nasdaq endeksi sırasıyla %1,7 ve %2,6 değer kaybetti. Teknoloji hisseleri keskin bir şekilde gerilerken, Dow Jones %1 düşüşle günü sonlandırdı. S&P 500, takip eden dört seansta da düşüş yaşayarak Mart 2023'ten bu yana en büyük haftalık kaybını yaşadı. Düşüşlerde teknoloji sektörü  hisseleri başı çekti Amazon (-%3,6), Alphabet (-%4) ve Meta (-%3,2) gibi büyük teknoloji şirketleri önemli kayıplar verdi.  Broadcom (-%10,3) ve Nvidia (-%4,1) gibi çip üreticilerinde de keskin düşüşler izlendi.

“ABD'de, bu hafta tüm dikkatler enflasyon verilerinde olacak. Benzer şekilde Michigan tüketici güveni anketini de yakından takip edilecek. Manşet enflasyonun 2,6%’ya yavaşlaması beklenirken, çekirdek enflasyonun Mart’ta bu yana ilk kez ılımlı seyrine ara vererek 3,2%’de kalması bekleniyor. ÜFE Temmuz’da 0,1% artarak 0,2% olan piyasa beklentisinin altında kalmıştı. Ağustos ayında ÜFE’nin 0,2%’ye ulaşması, yıllık bazda ise 2,2%’den 1,8%’e yavaşlaması bekleniyor. Yine bu hafta açıklanacak olan Michigan tüketici güveni anketi Temmuz ayında 66,4 puan ile son 8 ayın en düşük seviyesine ulaşmıştı.  Piyasa beklentisi endeksin 69 puana yükseleceği yönünde şekillenmiş olduğu görülüyor.

“Hafta başında Asya tarafında yoğun bir veri akışı takip edildi. Japonya’da 2. çeyrek büyümesi, önceki okuma olan 0,8%’in altında, 0,7% olarak gerçekleşti Çin tarafında ise enflasyon piyasa tahminlerinin altında, 0,6% olarak açıklandı. Japon Nikkei endeksi 1%’e yakın kayıp yaşarken, Hang Seng ve Shanghai endeksleri ise 1% ila 2% arasında kayıplar yaşadı. ABD endesk vadelileri ise hafta başında Cuma günkü kayıplarının bir kısmını telafi ederek pozitif başladı.

Önemli şirket haberleri:

“Apple (AAPL), Financial Times’ın haberine göre Apple, 9 Eylül'de Kaliforniya'nın Cupertino kentindeki merkezinde düzenlenecek etkinlikte tanıtılması beklenen Apple'ın A18 çipli son iPhone'u, SoftBank'ın sahibi olduğu Arm'ın en yeni V9 çip tasarımı kullanılarak geliştirildi. Apple, geçen yılın eylül ayında Arm ile çip teknolojisine ivme kazandırmak amacıyla bir anlaşma imzalamıştı. Arm, Temmuz ayında V9 çipinin akıllı telefon gelirinin %50'sini oluşturduğunu açıklamıştı. Şirketin, etkinlikte Apple Watch'un onuncu yıl dönümü modeli ve yeni AirPods'un yanı sıra dört yeni iPhone'u da tanıtması bekleniyor.(Olumlu)

“Boeing (BA), uçak üreticisinin ABD'nin Pasifik Kuzeybatı bölgesindeki bir sendika ile, bu hafta ilerleyen saatlerde olası büyük bir grevi önleyebilecek geçici bir anlaşmaya varmasının ardından şirket hisseleri Pazartesi günü açılış öncesi işlemlerde  %3 yükseldi. (Olumlu)

“Bugün Bilanço Açıklaması Beklenen Şirketler: Oracle Corporation,Rubrik Inc.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.