Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 4 Ekim (Hibya) – Gedik Yatırım, ABD endeks vadeli işlemlerinin cuma günü yatırımların işgücü piyasası hakkında daha fazla bilgi edinmek için eylül ayı istihdam raporunu beklemesiyle sınırlı kazanımlarla yatay pozitif seyrettiğini bildirdi.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 04.10.2024
0
A+
A-

Gedik Yatırım’ın raporunda ABD endeks vadeli işlemlerinin cuma günü yatırımların işgücü piyasası hakkında daha fazla bilgi edinmek için eylül ayı istihdam raporunu beklemesiyle sınırlı kazanımlarla yatay pozitif seyrettiği belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Perşembe günü Dow %0,44 düştü, S&P 500 %0,17 kaybetti ve Nasdaq Composite %0,04 düştü. 11 S&P sektöründen sekizi, tüketici takdir yetkisi, malzemeler ve gayrimenkul hisselerinin yol açtığı düşüşle kapandı. Öte yandan, enerji, teknoloji ve iletişim hizmetleri sektörleri daha iyi performans gösterdi.

“Başkan Biden'ın İsrail'in İran'ın petrol tesislerine saldırmasını destekleme önerisinin ardından  petrol fiyatları %5'ten fazla yükseldi. Öte yandan ISM verileri, ABD hizmet faaliyetlerinin Eylül ayında bir yıldan uzun süredir en hızlı şekilde arttığını gösterirken, son iş ilanları, özel istihdam ve haftalık işsizlik başvuruları rakamları hala dirençli bir işgücü piyasasına işaret etti. Spirit Airlines, şirketin olası bir iflas başvurusu için alacaklılarla görüştüğüne dair haberlerin ardından kapanış sonrası işlemlerde %31 düştü. Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinde, Eylül’de istihdam artışının Ağustos ayı seviyelerine yakın olarak 147 bin düzeyinde olması bekleniyor. Kazanç artış hızının aylık 0,3%, yıllık 3,8%, işsizlik oranının ise  bir önceki ayla aynı oranda 4,2% düzeyinde kalması bekleniyor.

“Avrupa borsaları Cuma günü dünkü kapanışa yakın seviyelerde yön arayışını sürdürüyor. Hem STOXX 50 hem de STOXX 600 yatay çizgide dalgalandı. Orta Doğu'daki gerginlikler borsalarda baskı yaratmaya devam ederken piyasalar merakla beklenen ABD istihdam raporuna odaklandı. ASML Holding (-0,8%) ve SAP (-0,9%) düşüş yaşadı. Maersk hisseleri ise ABD'deki liman grevinin, ABD liman işçileri için büyük bir sendika ile ABD Denizcilik İttifakı'nın Perşembe günü ücretler konusunda geçici bir anlaşmaya varmasına rağmen dördüncü seansta kayıplarını sürdürerek neredeyse %8 düştü. Pozitif tarafta ise  LVMH (%0,9) ve L'Oreal (%0,4) kazanım elde etti ve Danimarkalı ulaştırma şirketi DSV, DB Schenker'i devralmasını finanse etmek için hisse senedi ihracıyla 5,5 milyar dolar topladıktan sonra %5,8 yükseldi. Haftalık olarak ise , STOXX 50 %2,9 STOXX 600 %2,2 oranında değer kaybetti.

Önemli şirket haberleri:

“Spirit Airlines (SAVE), Wall Street Journal'ın bildirdiği, Spirit Airlines, JetBlue Airways ile gerçekleşmeyen birleşmenin ardından olası bir iflas başvurusu yapma konusunda tahvil sahipleriyle müzakerelerde bulunduğu haberi sonrası  Spirit Airlines hisseleri %40düştü. Habere göre, JetBlue ve Spirit, Ocak ayında rekabet endişeleri nedeniyle birleşme anlaşmalarını iptal etti. Bu anlaşma gerçekleşseydi, Spirit'in hayatta kalma şansı artacaktı. Şirket, üçüncü çeyrekte daha büyük bir zarar beklediğini ve son altı çeyreğin beşinde kâr bildirmediğini açıkladı. 2023 mali yılında Spirit'in yaklaşık 3.06 milyar dolarlık uzun vadeli borcu olduğu biliniyordu. (Olumsuz)

“Tesla (TSLA)'nın büyük bir heyecanla beklenen robotaksi etkinliğinden sadece bir hafta önce, şirketin İletişim Bilgileri Müdürü Nagesh Saldi'nin ayrıldığı bildirildi. Saldi, 2012 yılında Tesla'ya katılmış ve Texas ile New York'taki veri merkezlerinin geliştirilmesinden sorumluydu. Saldi’nin ayrılması, şirketin yapay zeka ve otonom sürüşe yönelik araştırma ve geliştirmeyi artırmasıyla birlikte, yıl başından bu yana dokuz yöneticinin daha şirketten ayrılmasının devamı olduğu konuşuluyor. Tesla’nın zayıf satış verileri şirket hisselerine son üç günde %10’luk düşüş getirdi .(Nötr)”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.