Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 7 Ekim (Hibya) – Gedik Yatırım’ın analizine göre ABD’de Eylül ayı enflasyon raporunun, FOMC Toplantı Tutanaklarının ve bankacılık bilançolarının ön planda olduğu önemli bir hafta başlıyor.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 07.10.2024
1
A+
A-

Gedik Yatırım'ın uluslararası piyasalar analizinde yer alan değerlendirmeler şöyle:

“Piyasalarda Bugün

ABD'de Eylül ayı enflasyon raporunun, FOMC Toplantı Tutanaklarının ve bankacılık bilançolarının ön planda olduğu önemli bir haftaya başlıyoruz. Yine bu hafta Fed yetkililerinin konuşmaları, üretici fiyatları, Michigan tüketici güveni verileri de takip edecek önemli başlıklar arasında yer alıyor.

Geride bıraktığımız haftanın son işlem günü açıklanan Tarım dışı istihdam Eylül ayında bir önceki aya göre 254.000 artarak 140.000'lik artış beklentilerini aştı ve işsizlik oranı ise beklenmedik bir şekilde %4,2'den %4,1'e düştü. Piyasalar, CME'nin verilerine göre, Kasım ayında 25 bpd indirimi için %95 olasılık belirledi. Veri ile birlikte faizin değişmeme ihtimali 2%’lik ufak bir oranda fiyatlanmaya başladı.  Bu hafta açıklanacak yıllık enflasyonun Eylül ayında %2,3'e gerilemesi ve Şubat 2021'den bu yana yeni bir düşük seviyeye ulaşması bekleniyor. Haftanın ilk işlem günüde, ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,98% bölgesinde seyrederken, Dolar endeksi ise 16 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeleri test etmesinin ardından 102 seviyelerinde işlem görüyor. ABD endeks vadelileri ise yatay negatif seyrediyor.

Avrupa tarafında hem STOXX 50 hem de STOXX 600, güçlü ABD istihdam raporu ile Fed’in daha agresif ve hızlı faiz indirimi yapabileceğine yönelik coşkunun azalması ve yatırımcıların bu haftaki veriler ile toparlanma için daha fazla katalizör beklemesiyle, önceki haftaki önemli kayıpların ardından Pazartesi günü yaklaşık %0,1 düştü. Euro Bölgesi perakende satışlar, Temmuz ayında revize edilmiş sabit bir okumanın ardından Ağustos 2024'te bir ay öncesine göre piyasa beklentileriyle uyumlu %0,2 arttı. İlaç sektörü, özellikle Sanofi (-%2,2) tarihi talk bazlı ürünler etrafındaki endişeler nedeniyle tüketici sağlık bölümü için teklif verenlerin tekliflerini revize ettiğine dair haberler arasında baskı altında kaldı.  Bayer (-%2,6) ve ASML Holding (-%1) ile negatif bölgede yer alıyor. Öte yandan, Orta Doğu'daki gelişmelerin Avrupa borsalarında etkili olmaya devam ettiği söylenebilir.

Önemli Şirket Haberleri:

Pfizer (PFE), hisseleri, şirkette önemli bir hisse payına sahip olan ve şirketin yönetimi veya stratejisi üzerinde değişiklikler yapmaya yönelik baskı yapan yatırımcıları ifade etmek için kullanılan aktivist yatırımlardan olan Starboard Value'nın yaklaşık 1 milyar dolarlık hisse satın aldığı haberinin ardından yaklaşık %3 yükseldi. Starboard'ın Pfizer içinde değişiklikler yapılması için baskı yaptığı konuşuluyor. Wall Street Journal’ın yayınladığı rapora göre, Starboard, aktivist kampanyasında yardım etmek üzere eski Pfizer yöneticileri Ian Read ve Frank D'Amelio ile iletişime geçti ve bu yöneticilerin de yardım etme konusunda ilgi gösterdiği konuşuluyor. (Olumlu)

Arcadium Lithium (ALTM) hisseleri, madencilik devi Rio Tinto'nun (RIO) lityum üreticisini satın almayı düşündüğü yönündeki haberleri doğrulamasının ardından %28 oranında yükseldi. Her iki şirket de bu haberi kabul ederken, görüşmelerin bağlayıcı olmadığını ve bu işlemin kesinleşip kesinleşmeyeceğine dair belirsizliklerin bulunduğunun altını çizdi. Şirketler, önemli bir haber olmadıkça ek ayrıntı paylaşmayacaklarını da ayrı açıklamalarda belirtti. Cuma günü Reuters tarafından yayımlanan bir rapora göre, şirketlerin görüşmelerde bulunduğu ve Arcadium'un potansiyel değerinin 4 milyar ila 6 milyar dolar arasında olabileceği ifade edildi.(Olumlu)”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.