2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü. Dünyadaki doğal sulak alanların yüzde 35’inden fazlası koruma eksikliği nedeniyle son 50 yıl içinde yok oldu. Çin’in mevcut sulak alanı yaklaşık 56,35 milyon hektar olup Asya’da birinci, dünyada dördüncü sırada yer alıyor.
2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü. Dünyadaki doğal sulak alanların yüzde 35’inden fazlası koruma eksikliği nedeniyle son 50 yıl içinde yok oldu. Çin'in mevcut sulak alanı yaklaşık 56,35 milyon hektar olup Asya’da birinci, dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Aynı zamanda Çin, dünyada en fazla sulak alan türüne sahip ülkelerden biridir.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bir keresinde sulak alanların korunması, doğaya derinden saygı duyulması, insan faaliyetlerinin verdiği zararın azaltılması, sulak alanların ekolojik güvenlik sınırlarının korunması ve gelecek nesillere güzel sulak alanlar bırakılması konusunda küresel bir fikir birliği oluşturmanın gerekli olduğunu söylemişti.
Yıllar geçtikçe, Genel Sekreter Xi Jinping sulak alanların korunması konusunda endişelerini dile getirdi ve ülke genelinde birçok sulak alanı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
31 Mart 2020 tarihinde Hangzhou’da bulunan Xixi Ulusal Sulak Alan Parkı’nı ziyaret eden Xi Jinping, “Ekolojiden feragat ederek turizmi geliştiremeyiz. Aşırı ticarileşmiş şekilde binalar dikemeyiz. Ekolojik çevreyi etkileyen bina ve özel kulüpler inşa edemeyiz. Parkları ortak yeşil alanlara dönüştürmeliyiz.” diye konuştu.
Xi Jinping 20 Ocak 2020’de Yunnan eyaletinin Dianchi Gölü’nde incelemelerde bulundu. Xi, “Dianchi Gölü, Kunming kentine ait bir mücevherdir. Yeşil dağlar ve berrak sular hedefi doğrultusunda, dağ, su, orman, tarla, göl ve otların topluluk yönetişim konseptine göre, kapsamlı ve sistematik bir şekilde Dianchi Gölü’nün çevresini daha da iyileştirmeliyiz.”
10 Nisan 2023 tarihinde Xi Jinping Guangdong eyaletini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Zhanjiang kentinin Jinniu Adası’nda yer alan mangrov alanına gelen Cumhurbaşkanı Xi, mangrov alanının koruma durumu hakkında bilgi aldı. Xi, Jinniu Adası’ndaki mangrov ormanının “ulusal bir hazine” olduğunu ve gözümüz gibi korunması gerektiğini vurguladı.
Bugünlerde Çin’in uçsuz bucaksız topraklarında, dalgalanan mavi dalgalar ve uçuşan su kuşlarıyla muhteşem bir sulak alan tablosu yavaş yavaş ortaya çıkıyor. “Asya'nın 1 numaralı sulak alanı” olarak bilinen Erguna Sulak Alanı'nın dört mevsim güzelliği, Bayınbulak Sulak Alanı'ndaki kuğuların karlı dansı, Ruoergai Sulak Alanı'ndaki temiz su ve gökyüzü ve Poyang Gölü Sulak Alanı'ndaki uçsuz bucaksız sazlıklar… Çin toprakları pitoresk dağlar, nehirler ve yeşilliklerle dolu.
Yeni dönemde Xi Jinping'in Ekolojik Uygarlık Düşüncesi rehberliğinde Çin, daha kararlı ve güçlü koruma ve yeşilliklere dönüştürülme girişimleriyle gelecek nesillere daha canlı ve güzel sulak alanlar bırakacak.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ