Gerginlik

Mali piyasalar geçen hafta, önce ABD’de beklenenden iyi gelen enflasyon verilerine, ardından beklenenden düşük gelen ABD üretici fiyatlarına ve Avrupa’da Haziran ayında faiz indirimi yapılacağına dair umutlara tepki göstererek çalkantı içindeydi.

Gerginlik
Yayınlama: 15.04.2024
4
A+
A-

Mali piyasalar geçen hafta, önce ABD'de beklenenden iyi gelen enflasyon verilerine, ardından beklenenden düşük gelen ABD üretici fiyatlarına ve Avrupa'da Haziran ayında faiz indirimi yapılacağına dair umutlara tepki göstererek çalkantı içindeydi. Hafta, ABD bankalarının ilk üç aylık kazanç raporlarının herhangi bir heyecan yaratmada başarısız olmasıyla karışık bir notla sona erdi.

ABD enflasyonu art arda üçüncü ayda yükseliş işaretleri gösterdi. CPI Core aylık bazda %0,30'luk tahmine karşın %0,40 arttı. Yıllık bazda artış, beklenen %3,7'ye kıyasla %+3,80 olarak gerçekleşti. Dışarıdan bakıldığında bu rakamlar sadece biraz hayal kırıklığı yaratıyor gibi görünebilir. Ancak gıda ve enerji dahil TÜFE Şubat'taki %3,2'den Mart'ta %+3,5'e yükseldi. Yani Amerikan haneleri artan fiyatların etkilerini her geçen gün hissediyor. Piyasalar şimdi, enflasyonun merkez bankasının hedefine doğru ilerleyişinin daha net bir resmini görmek için 26 Nisan'da yayınlanacak Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) raporuna odaklanacaktır.

Geçen haftaki ekonomik veriler, özellikle de Çarşamba günkü beklenenden sıcak Tüketici Fiyatları Endeksi raporu, enflasyonun önceden düşünülenden daha istikrarlı olabileceğini gösterince, yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın bu yılki faiz indirimlerinin zamanlaması ve kapsamına ilişkin beklentilerini sıfırlamasına neden oldu.

Avrupa Merkez Bankası, Perşembe günü faiz oranlarını beklenildiği gibi sabit tuttu. Ancak politika yapıcıların tetiği çekmeden önce iyi huylu enflasyon rakamlarına eşlik edecek birkaç rahatlatıcı ücret göstergesini beklemesiyle uzun süredir kesintilerin gündeme geleceğinin sinyalini veriyor. Lagarde, yeni bir değerlendirmenin politika yapıcıların enflasyonun hedefe geri döndüğüne dair güvenini artırması halinde, faiz oranlarını düşürmenin “uygun olacağını” söyleyince de 6 Haziran'daki faiz indirim hamlesinin onayı olarak algılandı.

Piyasaların keyifsizliğini bir etmeni de İran'ın İsrail’e Cumartesi gecesi misilleme amaçlı insansız hava aracı ve füze saldırısı yapması ve bunun daha geniş bir bölgesel çatışma tehdidini artırması olarak görülüyor ve yatırımcılar için asıl önemli olan çatışmanın buradan itibaren nasıl gelişeceği olacak. Eğer bu durum kısasa kısas devam ederse, o zaman petrol fiyatları, altın, dolar ve tahvillerin tümü çatışmayı yansıtacak bir risk primi içerse bile hisse senetlerinde muhtemelen bir rahatlama göreceğiz.

Brent ham petrol vadeli işlemleri Cuma günü 71 sent artışla varil başına 90,45 dolara yükselirken, geçen hafta fiyatlar OPEC'in üçüncü büyük üreticisi olan İran'ın İsrail'e saldıracağı endişesiyle altı ayın en yüksek seviyesine yaklaşmıştı. Bu arada altın, ısrarcı güvenli liman talebinin etkisiyle Cuma günü ons başına 2.400 doların üzerine çıkarak rekor seviyeye ulaştı.

Bu ortamda, getirilerin ABD 10 yıllık getirilerini uzun vadeli kilit direnç seviyesi olan %4,60'a taşıyacak kadar sıkılaştığını görmek sürpriz değil, bu da doların yükselmesine neden oluyor. Faiz oranlarının gidişatına ilişkin belirsizlik arttıkça uluslararası endekslerdeki düzensiz hareketler bir süre daha devam edebilir.

Merkez bankaları için renkli bir haftanın ardından makroekonomik haberler ABD perakende satışlarına (Pazartesi) ve Çin'in ilk çeyrek GSYİH tahminine (Pazartesi gecesi) odaklanacak. Kurumsal takvimde kırk kadar değeri 50 milyar doların üzerinde olan şirketlerin üç aylık kazançlarını açıklamalarını bekliyoruz. Bunlar arasında ABD'de Goldman Sachs, UnitedHealth, Johnson & Johnson ve Netflix ile Avrupa'da LVMH, ASML, Rio Tinto ve L'Oréal yer alıyor.

Manşette öne çıkanlar

Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele doğrultusunda parasal sıkılaştırma adımı olarak aylık büyüme sınırlarını aşağı çektiği tüketici kredileri ve ticari kredilerin hacmi, yılın ilk çeyreğinde enflasyonun altında bir artışla reel bazda daralırken, enflasyonun üzerinde artışını sürdüren bireysel kredi kartı borçları reel olarak da büyüdü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 29 Aralık 2023-29 Mart 2024 arasındaki üç aylık dönemde bireysel kart borçları, kümülatif bazda net 221,7 milyar lira artarak 1 trilyon 376,6 milyar liraya ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı.

THYAO… PGSUS… İki hava yolu şirketinin de yapılması planlanan tüm İran, Ürdün, Irak, Lübnan seferlerini İran ve İsrail arasındaki gerilim ve komşu ülkelerin hava sahasını kapatması nedeniyle iptal ederken, bölgeye doğru seferde olan havadaki uçaklar da İstanbul'a geri çevrildi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly Cuma günü yaptığı açıklamada, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğinden emin olmak için hala “yapılacak çok iş” olduğunu ve faiz oranlarını düşürmek için “kesinlikle” aciliyet olmadığını söyledi.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee Cuma günü yaptığı açıklamada tüketici fiyat endeksinin yüksek seyretmeye devam etmesinin endişe verici olduğunu ancak Fed'in hedeflediği kişisel tüketim fiyat harcamaları endeksinin nasıl hareket edeceğine odaklandığını söyledi. Goolsbee, Fox Business'ta yaptığı açıklamada, TÜFE için “istediğimizden daha yüksek birden fazla enflasyon okuması aldık, ancak PCE daha iyi bir ölçü. Bize enflasyon yayının aşağı indiğini gösteren daha iyi okumalar almaya başlarsak, bu, nerede olduğumuz konusunda çok daha iyi hissetmemizi sağlayacaktır. PCE yeniden şişiyorsa – fiyatları dengeleyeceğiz” diye konuştu.

Kansas City Fed Başkanı Jeffrey Schmid Cuma günü yaptığı açıklamada, sıcak enflasyon, güçlü büyüme ve yükselen varlık piyasası fiyatlarının, Fed'in faiz politikasının mevcut duruşunun uygun olduğuna işaret ettiğini söyledi. Schmid, “Politika durumunu önceden ayarlamak yerine, sabırlı olmayı ve politika duruşunu ayarlamadan önce enflasyonun %2'lik hedefimize ulaşma yolunda ilerlediğine dair açık ve ikna edici kanıtlar beklemeyi tercih ederim” dedi.

ABD, küresel metal piyasalarını sarsma riski taşıyan bir hamle yaparak Rus alüminyum, bakır ve nikel ticaretine yeni kısıtlamalar getirdiğini duyurdu. Metallerin küresel Borsalarda ve ticaretinde kullanımını kısıtlayan kurallar, 13 Nisan ve sonrasında üretilen Rus alüminyum, bakır ve nikel için geçerli olacak. Bu tarihten önce üretilen metaller muaf tutulacak. ABD aynı zamanda her üç metalin de Rusya'dan ithalatını yasaklıyor.

ECB Yönetim Konrseyi üyesi ve Fransa MB Başkanı Francois Villeroy de Galhau, Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadeleyi kazandığından giderek daha fazla emin olduğunu ve bunun da Haziran ayında bir faiz indirimi olasılığını artırdığını söyledi.

Dünya Bankası: Yükselen Avrupa ve Orta Asya ekonomilerinde durgun büyüme ekonomik toparlanmayı geciktiriyor.

BM Güvenlik Konseyi, Orta Doğu gündemiyle toplandı. Orta Doğu’da gerilimi azaltmak için tüm ülkeleri sorumluluk almaya çağıran BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Daha fazla savaşı ne bölge, ne de dünya kaldırabilir” dedi.

Çin Merkez Bankası, vadesi gelen orta vadeli kredileri çevirirken beklendiği gibi politika faizini (MLF) değiştirmedi ve bankacılık sisteminden bir miktar nakit çekti.

Çin’de yılın ilk çeyreğinde meydana gelen sel, kuraklık ve deprem gibi doğal afetler 3,28 milyar dolar ekonomik kayba neden oldu.

Goldman Sachs 2024 yıl sonu için altın fiyat hedefini 2300 dolardan 2700 dolar/ons seviyesine yükseltti.

Kaynak A1 Capital

 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.