Hazar Savunma Havacılık Uzay Sanayii Başkanı Teoman Yıldırım, “Şu anda balistik başlık olarak Türkiye’de üretim yapan tek ve iddialı firmalardan birisiyiz.”
Hazar Savunma Havacılık Uzay Sanayii Başkanı Teoman Yıldırım, “Şu anda balistik başlık olarak Türkiye'de üretim yapan tek ve iddialı firmalardan birisiyiz. Bunun ham maddesi kevlar kumaştır. Bu kumaşları bin tonluk yüksek basınçlar altında belli sıcaklıklarda ısıtıp ve daha sonra soğutma yapıyoruz. Ardından kurşun geçirmez başlık yapıyoruz. Ürünler çok hafif oluyor. Eskiden çelik yelek ve çelik başlık dediğimiz zaman gerçekten çelikten yapılırdı ve çok ağır olurdu. Şu anda 700 gramdan başlayan başlık çözümlerimiz var. Müşterinin isteğine göre istenilen ağırlıkta biz başlık üretebiliyoruz. Günde 4 bin 500 adet yelek yapacak kapasiteye sahibiz” dedi.
Yıldırım, “Balistik yelek merminin geçişine müsade etmez. Yani Kurşun yelekte kalır ve vücuda girmez. Bu kullanıcı hiçbir zarar görmeyecek anlamında yorumlanamaz. Elbette yelekler kullanıcıları meydana gelebilecek daha büyük hasarlardan korumak için etkilidir. Hangi kalibre olursa olsun ateşli silah patladığı an ve mermi hedefe ulaştığı an çok yüksek basınç oluşturmaktadır. Bunun elbette çok büyük etkileri olacaktır. Bazı deneylerde çelik yelek giyen gerçek ebatlardaki plastik mankenlerin(yaklaşık 110 kg) isabet aldığı anda, ayaklarının yerden kesildiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak kurşun geçirmez yelek kullanıcısını yara almaktan korur fakat kesinlikle mermi basıncının etkisi ile hafif şekilde kullanıcı etkilenebilmektedir” diye konuştu.
“KURŞUN GEÇİRMEZ YELEKLERİMİZ 27 KAT KUMAŞ KULLANILARAK ÜRETİLİYOR”
Yıldırım, “Mermi ve bıçaktan korunmak için kullandığımız bu ürünlerin içerisinde özellikli kumaşların birçok kez katlanmış halleri bulunmaktadır. Örneğin bir kevlar yelekte 27 kat kumaş bulunur. Tek katı dahi oldukça sağlam olan kevlar kumaşının 27 kat üst üste geldiğini düşünsenize. İşte bu kumaşlar üst üste konularak, vücut şekline göre kesilir ve dikilerek balistik çelik yelekle elde edilir. Balistik kurşun geçirmez yelek emniyet ve askeri personele zorunlu hale getirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Yıldırım, “Türkiye'nin en büyük balistik kurşun geçirmez yelek Ar-Ge tesisini 50 milyon dolarlık yatırım ile kuracağız. Şirket olarak uluslararası balistik standartlarına uygun farklı koruma seviyelerinde ürünleri pazarın ihtiyacı ile örtüşecek zaman ve şartlarda sunabilme özelliği ile pek çok ülkenin tercih ettiği balistik koruma çözümleri üreticisi olma yolunda ilerliyoruz. Türk savunma sanayisinde özellikle özel sektörün geldiği bu noktayı görmüş olmaktan ziyadesiyle memnun durumdayız. 5 kıtada ve 50'den fazla ülkede kalifiye olmuş, savaş ve farklı operasyon şartlarında kendini kanıtlamış ürünlerinin üretimine sürekli gelişim modeli ile devam etmekte olan bir firmayız. Hem Türkiye'de hem dünyada ciddi satışlarımız var. Bizim asıl hedefimiz yurt dışıdır. Satışlarımızın yüzde 75'i yurt dışına yapıyoruz. Balistik üstü gibi dünyaya açılan ve dünyada ciddi bir ihracata yapan bir firma olacağız. Balistik yelekte şu anda günde 4 bin 500 adet yelek yapacak kapasiteye sahibiz” ifadelerini kullandı.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ